Ingezonden persbericht
Leveranciers maken misbruik van publicaties boekhoudsoftware
Regelmatig komen wij in de media termen tegen als "Beste boekhoudpakket" en "Hoogste prijs/prestatieverhouding".
En laten we maar gelijk het boetekleed aandoen, want wij zijn daar zelf als onderzoeksbureau mede de oorzaak van. Regelmatig testen wij boekhoudsoftware op vele aspecten en verbinden daar scores aan. En die laatste scores worden dan door leveranciers of uitgevers vertaald in een term als "beste pakket".
Toch zijn wij ronduit van mening dat "Het beste boekhoudpakket" niet bestaat. Het belangrijkste argument daarvoor is dat lang niet alle gebruikers een pakket op dezelfde wijze ervaren. Kijkt u maar eens naar de uiteenlopende meningen over sommige boekhoudpakketten op onze website http://www.softwarepakketten.nl/. Door de ene gebruiker wordt een pakket soms als ronduit slecht ervaren terwijl een andere gebruiker er juist tevreden mee is.
Een ander aspect is de support die verleend wordt door de leverancier. Wij zijn van mening dat goede support een belangrijk kwaliteitsaspect bij boekhoudsoftware. En ook over deze kwaliteit lopen de meningen door gebruikers soms sterk uiteen.
En als laatste worden vaak niet alle vergelijkbare pakketten meegenomen bij een vergelijking, maar slechts een (beperkt) aanbod.
Misbruik
Bij het bekend maken van de (financiële) resultaten over het 1e half jaar van 2006 meldt Exact Software het volgende "'Personal Computer Magazine (PCM) heeft in haar augustus uitgave Exact Online uitgeroepen als beste online boekhoudoplossing van Nederland". Deze uitspraak willen wij op z'n minst nuanceren (en dan drukken we ons wel erg voorzichtig uit). Lang niet alle online oplossingen zijn meegenomen in de vergelijking door PCM, slechts een viertal. Wij missen bijvoorbeeld Twinfield, Kleisteen, Basenet, Asperion, Join Account, YOB en iMuis om er maar een paar te noemen. Dat Exact Online goed uit een test komt is natuurlijk prima, maar wij vinden dat de kwalificatie "Beste product" niet misbruikt moet worden als beste online boekhoudoplossing van Nederland in dit geval.
Het pakket "Boek1" van SnelStart krijgt vervolgens het stempel "Beste boekhoudpakket" en "Beste prijs/prestatieverhouding" van PCM als het gaat om offline boekhoudpakketten. In de vergelijking zijn meegenomen: AccountView Solo, Turbocash, Davilex en Osirius. Wij vragen ons dan direct af waarom King, AFAS, Multivers, Informer, Cash en bijvoorbeeld Mamut (en zo zijn er nog meer) niet zijn meegenomen met de vergelijking?
Natuurlijk gunnen wij ook SnelStart een eervolle vermelding. Maar het onderzoek in PCM geeft bijvoorbeeld ook geen duidelijkheid welke boekhoudfuncties zijn getest en vergeleken. We lezen in het artikel echter wel dat het pakket "Boek 1" van SnelStart alles bevat wat u nodig hebt voor een boekhouding. Op de website van SnelStart staat dat voor functies als telebankieren, aanmaningen, boeken vooruitbetalingen, kolommenbalans t/m datum, etc. een andere versie nodig is dan "Boek 1". Als lezer kun je dan op het verkeerde been worden gezet volgens ons.
Actuele ontwikkelingen
Laten we ons positief blijven opstellen en er eens vanuit gaan dat er geen slechte boekhoudsoftware meer bestaat (oké, onze mailbox gaat nu vollopen met reacties) en dat meer gelet moet worden op continuïteit. Met dit laatste bedoelen we in hoeverre een leverancier in staat is de laatste ontwikkelingen op te nemen binnen haar boekhoudsoftware, oftewel in staat is afnemers een up-to-date pakket te blijven garanderen.
Wij hebben een aantal actuele ontwikkelingen op een rij gezet als het gaat om boekhoudsoftware en aan leveranciers van deze software gevraagd in hoeverre rekening is of wordt gehouden met deze ontwikkelingen.
Het gaat dan om het volgende:
* Biedt het pakket ondersteuning aan de XML Auditfile Financieel (ook wel XAF) genoemd.
* Maakt IBAN en BIC standaard onderdeel uit van de relatiegegevens (veelal debiteuren- en crediteurengegevens)?
* Als het pakket tevens een factuurmodule bevat is elektronisch factureren dan mogelijk? Of is 'Electronic Bill Presentment Payment' mogelijk als alternatief.
* Kunnen aanmaningen per email worden verzonden aan afnemers?
* Kan de aangifte Omzetbelasting en de aangifte ICT (voor intracommunautaire leveringen, dus binnen andere landen in de EU) elektronisch door het pakket worden verzonden aan de Belastingdienst en worden daarbij retourberichten automatisch ontvangen en gearchiveerd?).
* Is het boekhoudpakket voorbereid op XBRL? Kan in elk geval de Nederlandse Taxonomy gekoppeld worden aan het rekeningschema?
* Beschikt het pakket over een overzicht met financiële ratio's?
* Bevat het pakket een liquiditeitsprognose?
Zo'n 30 leveranciers van boekhoudsoftware hebben antwoord gegeven op deze vragen.
Het complete artikel met antwoorden van de leveranciers is beschikbaar op www.softwarepakketten.nl en www.boekhoudplaza.nl .
Op de hoogte blijven?
Tijdens het Kenniscongres Administratieve software op 28 september a.s. wordt uitgebreid ingegaan op actuele ontwikkelingen rondom administratieve software.
Meer informatie over dit congres is te vinden op www.softwarepakketten.nl/kas