Bedrijfsleven te afwachtend over gevolgen vergrijzing

Bex communicatie

Overheid belangrijkste belangenbehartiger; vakbonden verliezen terrein

BEDRIJFSLEVEN TE AFWACHTEND OVER GEVOLGEN VERGRIJZING

Den Haag, 20 augustus 2006 - Bijna de helft van Nederlandse bedrijven neemt een afwachtende houding aan als het gaat over de gevolgen van de vergrijzing. Dat blijkt uit een inventariserend onderzoek dat de Regiegroep GrijsWerkt heeft laten verrichten door het onderzoeksbureau Heliview. De sense of urgency waarin in sommige branches al sprake is, blijkt nog lang niet in alle Nederlandse bedrijven gevoeld te worden.

Het onderzoek van GrijsWerkt toont aan dat 55% van de werkgevers zich ervan bewust is dat de vergrijzing een feit is en dat het daardoor noodzakelijk is geworden om oudere werknemers (45+) optimaal in te zetten. De overige 45% is het daar niet mee eens, of heeft er nog geen mening over gevormd. Maatregelen worden door die werkgevers in ieder geval nog niet genomen. Bij hun P&O managers wordt de noodzaak van maatregel overigens wel al meer gevoeld: 62% van de P&O managers vindt dat men het zich niet langer kan permitteren om géén vergrijzingsmaatregelen te nemen.

Maatregelen zijn onafwendbaar
Volgens de Regiegroep GrijsWerkt is het onafwendbaar dat die maatregelen er moeten komen en de afwachtende houding van het bedrijfsleven is de Regiegroep dan ook een doorn in het oog. De Regiegroep - onder voorzitterschap van Ed Nijpels - maakt zich sterk voor uitvoering van een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Daarmee hebben bedrijven een instrument in handen om de kansen te benutten die de vergrijzing óók biedt. Leeftijdsbewust personeelsbeleid stelt bedrijven in staat om gericht in te spelen op de ontgroening van de arbeidsmarkt en de verhoging van de gemiddelde leeftijd van de eigen medewerkers.

Overheid op de bres voor oudere werknemers
Opvallende uitkomst van het onderzoek is bovendien dat werkgevers en werknemers beiden vinden dat de overheid in de toekomst veel meer aandacht moet gaan schenken aan de belangenbehartiging van oudere werknemers. 22% is van mening dat de overheid nu al een belangenbehartigende rol vervult of zou moeten vervullen. Denkend aan de toekomst, is er sprake van een verdubbeling: 55% van de respondenten vindt dat de overheid in de toekomst de belangen van oudere werknemers moet gaan behartigen. Opvallend daarbij is dat er bij de waardering van de rol van vakbonden sprake is van een tegenovergesteld beeld. Nu vindt 45% dat de vakbonden als belangenbehartiger moeten optreden; voor de toekomst is dat slechts 13%. Dat is een opmerkelijke teruggang.

Verantwoording onderzoek
De Regiegroep GrijsWerkt is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het leven geroepen om de arbeidsparticipatie van ouderen te bevorderen. De Regiegroep heeft onderzoek laten verrichten naar de motieven en beelden van werkgevers en werknemers als het gaat om de noodzaak van langer doorwerken van 'oudere werknemers'. Behandeld zijn onderwerpen als: wanneer is iemand oud, verwachtingen ten aanzien van pensioensvoorzieningen, imago van ouderen, aanpassingen op de werkvloer en toekomstbeelden en -verwachtingen.

De interviews zijn technisch uitgevoerd door onderzoeksbureau Heliview door middel van een consumentenpanel via internet. Dit consumentenpanel bestond uit 216.000 leden. De respondenten in het onderzoek moesten voldoen aan verschillende voorwaarden met betrekking tot leeftijd, geslacht, branche en werkstatus (werkgever/ werknemer). Bij werkgevers is er een onderverdeling gemaakt tussen management algemeen en P&O-managers. In totaal zijn 855 vragenlijsten online ingevuld. Om volledig representatief te zijn was een respons nodig van 800 ingevulde vragenlijsten.

EINDE BERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Eijsermans: 06 - 1459 72 12