Ingezonden persbericht
LTO: Europese samenwerking nodig bij bestrijding BT
Op elf boerderijen in de Belgische provincie Luik en in de Voerstreek is ook blauwtong vastgesteld bij schapen en runderen. Dat heeft het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) zaterdag meegedeeld. Rondom de bedrijven is een veiligheidszone van 20 kilometer afgebakend. Binnen die zone mag geen enkel vervoer plaatsvinden van herkauwers. Verder is er een zone van 50 kilometer rondom de betrokken bedrijven, van waaruit geen dieren naar bedrijven buiten dat gebied mogen worden gebracht. België heeft nog geen exportverbod uitgevaardigd, zoals dat donderdag wel meteen gebeurde in Nederland.
De maatregelen die België en Duitsland nemen tegen blauwtong wijken af van de Nederlandse. LTO Nederland heeft daarom contact gezocht met de Belgische Boerenbond en het Duitse Bauernverband om samen op te trekken in het overleg met EU en nationale overheden over te nemen maatregelen.
De zware verdenkingen op 11 rundvee- en schapenbedrijven in België laten zien dat het blauwtongprobleem hoogstwaarschijnlijk niet beperkt blijft tot Nederland.
Op dit moment kent Nederland een exportverbod voor levende herkauwers en hun sperma, eicellen en embryo's. België en Duitsland zijn daar tot dusver niet toe overgegaan. We kennen nu (18 augustus) dus de vreemde situatie dat herkauwers binnen de 100-km circel wel van België naar Nederland kunnen, maar niet andersom. Bovendien hanteert Nederland een 150-gebied. De Belgische 100- en 150-km gebieden sluiten daar niet op aan. Zo valt Zeeland in het Nederlandse 150-km gebied, maar het deel van Vlaanderen dat zuidwestelijk van Terneuzen ligt, valt er niet onder.
Verder hanteert Duitsland (deelstaat Noordrijn-Westfalen) in de 20-km zone rondom de uitbraken wel een ophokverbod, terwijl Nederland dat juist heeft afzwakt omdat ondertussen wel is gebleken dat vele schapenhouders niet genoeg stalruimte hebben. Nederland vraagt veehouders weer om met pesticiden te spuiten tegen de knutjes, terwijl Duitsland dat niet nodig vindt.
Al dit is voor LTO aanleiding om te pleiten voor een uniforme, Europese aanpak met bijvoorbeeld één internationale beschermings- en toezichtszone, en gezamenlijke tracering en serologisch onderzoek. Hier is de internationale handel ook het meest mee gediend.
Klaas Johan Osinga
LTO Nederland