Gemeente Twenterand


Botulisme C in vijver Westerbouwlanden

Het waterschap Regge en Dinkel heeft botulisme geconstateerd in de vijver Westerbouwlanden aan de Nieuwe Daarlerveenseweg in Vriezenveen. Het waterschap vond hier onlangs dode eenden. Eén ervan is opgestuurd voor onderzoek naar het laboratorium CIDC in Lelystad. De uitkomst van dit onderzoek is botulisme type C. Hoewel type C niet gevaarlijk is voor de mens, is het aan te raden direct melding te doen van zieke en/of dode dieren. Dan kan onderzocht worden om welk type het gaat.

Het waterschap adviseert om niet te gaan zwemmen in deze wateren. Laat ook dieren niet zwemmen. Bovendien is het belangrijk eenden in de zomermaanden niet te voeren, omdat er dan concentraties van eenden ontstaan. De kans op besmetting is hierdoor groot. Mocht u een kadaver of ziek dier zien, raak deze dan niet aan, maar neem contact op met het waterschap Regge en Dinkel in Almelo, telefoon (0546) 832525. De dode dieren worden dan opgestuurd naar het laboratorium. Hier wordt onderzocht of het gaat om botulisme en om welk type.

Meer informatie
Voor informatie over botulisme kunt u de website van het Waterschap Regge en Dinkel raadplegen www.wrd.nl

Wat is Botulisme

Botulisme is een ziekte, die voornamelijk onder watervogels slachtoffers maakt. De oorzaak van de ziekte is een vergif dat door de botulisme-bacterie wordt gevormd. Het gif veroorzaakt verlammingsverschijnselen. Een ideale watertemperatuur voor de bacterie is een temperatuur tussen 20 graden en 25 graden. Ondiep water is ook een belangrijke oorzaak want hier worden deze temperaturen makkelijk bereikt.

Dode dieren
In warme zomers is botulisme bijna onontkoombaar. Het is belangrijk dat dode dieren snel worden opgeruimd (niet zelf doen!). Meld dode dieren daarom direct bij het waterschap Regge en Dinkel, telefoon (0546) 832525 (24 uur per dag) of bij het Service en Informatiecentrum van de gemeente Twenterand (0546) 557777.

In ondiep, stilstaand, zuurstofloos water vermenigvuldigt de bacterie zich explosief in organisch materiaal. Kadavers (bijvoorbeeld van dieren die eerder door botulisme zijn getroffen) vormen dus ideale broedplaatsen en kunnen al snel zeer veel gif bevatten. De botulismebacterie is ook in de winter aanwezig, maar dan is de temperatuur niet gunstig. De bacterie is dus niet te bestrijden. Het waterschap kan er voor zorgen, dat de ziekte zich zo weinig mogelijk verspreidt, door kadavers - voedingsbodems voor de bacterie - onmiddellijk op te ruimen.

Niet met blote handen aanraken
Omdat botulisme mogelijk ook voor mensen gevaarlijk kan zijn, mogen de dieren echter nooit met blote handen aangeraakt worden. Daarom is het beter, om een kadaver direct te melden bij het waterschap Regge en Dinkel of bij de gemeente.

Niet voeren
Er is niets te doen om botulisme te voorkómen. Wel is de ervaring dat botulisme steevast optreedt op plaatsen waar veel eenden bij elkaar zijn. Daarom hierbij de oproep de eenden in warme zomers niet te voeren, om concentratie tegen te gaan. Bovendien is het brood ook organisch materiaal en dus mogelijk voedsel voor de bacterie.

Zwemmen
Neem vooral geen risico Botulisme komt met name voor in ondiep, stilstaand water. Om geen onnodige risico's te nemen wordt geadviseerd om niet te zwemmen in ondiep, stilstaand water. Ga vooral niet zwemmen in water waarin:

- dode vogels drijven;

- veel algen voorkomen;

- het oppervlakte een olieachtige laag heeft.

Wat is botulisme?
Botulisme is een soort voedselvergiftiging, veroorzaakt door gif van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie kan zich massaal ontwikkelen in dierlijke organismen bij een zuurstofloos/ zuurstofarm milieu bij hogere temperaturen. De gevolgen van deze vergiftiging zijn verlammingsverschijnselen, die soms dodelijk kunnen zijn voor mens en dier. Botulisme blokkeert de werking tussen zenuwen en spieren, waardoor verlamming optreedt die uiteindelijk de dood tot gevolg heeft omdat de ademhaling en/ of het hart stopt.

Voor meer informatie over botulisme kunt u de website van het waterschap raadplegen: www.wrd.nl