Persbericht 18 augustus 2006
Grote verschillen in legeskosten per gemeente
Kosten horecavergunningen 9% gestegen
Woerden, 18 augustus 2006 - De gemeentelijke kosten van
horecagerelateerde vergunningen zijn sinds 2004 gestegen met 9%. Deze
gemeentelijke leges vertonen bovendien grote verschillen. "De
autonomie van gemeenten moet ingeperkt worden", zegt Jeu Claes,
directeur van Koninklijk Horeca Nederland. "De lokale legeskosten
stijgen elk jaar op basis van volstrekte willekeur. De rijksoverheid
moet de hoogte van tarieven en stijging van dergelijke kosten aan
banden leggen. Overheden mogen leges in ieder geval niet meer laten
stijgen dan de inflatie, zoals tot nu toe wel het geval is geweest."
Koninklijk Horeca Nederland heeft het bedrijfschap Horeca en Catering
onderzoek laten doen naar de prijsontwikkeling van gemeentelijke
leges. Uit dit tweejaarlijks onderzoek blijkt wederom dat gemeenten
willekeurige tarieven hanteren voor Drank- en Horecawetvergunningen,
exploitatievergunningen, gebruiksvergunningen en terrasvergunningen.
Zo kan het gebeuren dat voor een dergelijk vergunningenpakket in
Amsterdam 3.671 euro moet worden betaald, terwijl een horecaondernemer
in Franekerdeel slechts 110 euro kwijt is.
Voor een terras betaalt een ondernemer in Alphen aan de Rijn 129 euro
aan precariokosten (kosten voor gebruik van gemeentegrond).
Ondernemers in Nijmegen moeten wel heel diep in de buidel tasten. In
deze gemeente bedragen de jaarlijkse precariokosten voor een terras
van 50 m2 bijna 12.000 euro! Om een Drank- en Horecawetvergunning af
te geven zijn ambtenaren in Huizen 1 uur bezig, maar in Wassenaar
hebben ambtenaren hiervoor 24 uur nodig.
Sinds 2002 wordt onderzoek gedaan naar de gemeentelijke leges en
iedere keer blijkt dat de kosten onverantwoord stijgen. Ook is het
aantal vergunningen, dat is benodigd voor een horecabedrijf, in ieder
gemeente verschillend. Jeu Claes: Terwijl de rijksoverheid zich inzet
voor het verminderen van administratieve lasten- en regeldruk, gooien
lokale overheden voortdurend roet in het eten. De grote verschillen in
de tarieven zijn niet te verklaren. Gemeenten moeten efficiënter gaan
werken en inzichtelijk maken welke kosten zij hebben om tot bepaalde
tarieven te komen.
---
Noot voor de redactie -