D66

Veel studenten komen op dit moment in de problemen, omdat de Nederlandse universiteiten de afgelopen jaren de inrichting van hun opleidingen hebben aangepast. Studenten die zijn begonnen in de oude structuur, moeten nu vaak veel extra werk verzetten om hun studie af te ronden. Hierdoor lopen velen studievertraging op. Voor werkstudenten die bijna aan het einde van hun studie dachten te zijn, levert dit onoverkomelijke problemen op. Sommigen kunnen hun opleiding hierdoor niet voltooien. D66-Kamerleden Van der Ham en Bakker willen dat staatssecretaris Bruins ingrijpt.

Bij invoering van de bachelor/master-structuur (BaMa) is afgesproken dat onderwijsinstellingen studenten die onder de oude structuur begonnen zijn een redelijke termijn moeten gunnen om hun opleiding af te ronden. Ook moesten de instellingen een overgangsregeling opstellen voor studenten die overgaan van de oude structuur naar de BaMa.

Nu bij veel universiteiten de termijn binnenkort verstrijkt, blijkt er nogal wat mis te gaan bij de overgang. Overgangsregelingen zijn onduidelijk, te beperkt of worden niet nageleefd. Bovendien worden studenten te laat geïnformeerd. Tweede-Kamerleden Boris van der Ham en Bert Bakker (beiden D66) willen dat staatssecretaris Bruins van Onderwijs actie onderneemt. Van der Ham: Wij krijgen veel e-mails van studenten over dit probleem. De invoering van de BaMa structuur is een goede zaak, maar studenten mogen er niet de dupe van worden. Ik verwacht dat de staatssecretaris universiteiten wijst op de afspraken die we hebben gemaakt. Studenten moeten een redelijke termijn hebben om hun studie af te ronden én ze moeten tijdig geïnformeerd worden. Dit is een goede kans voor hem om te laten zien dat hij zich wil inzetten voor studenten.

Van der Ham en Bakker willen verder dat studenten die alleen nog hun scriptie hoeven te schrijven geen extra verplichtingen opgelegd krijgen. Bij overgang naar de BaMa-structuur krijgen veel van deze studenten te horen dat hun vakkenpakket niet volstaat en dat zij een aantal extra vakken moeten volgen. Van der Ham: Dit zijn vaak studenten die al een baan hebben en daarnaast nog hun scriptie schrijven. Die komen in de problemen als ze weer in de collegebankjes moeten gaan zitten en zullen in veel gevallen hun studie niet afmaken. Dat kan niet de bedoeling zijn.

De komende weken vinden door het hele land introductiedagen van hogescholen en universiteiten plaats. In het kader van hun Onderwijscampagne zullen D66 en de Jonge Democraten in veel steden aanwezig zijn om met studenten in debat te gaan over het hoger onderwijs in Nederland.

18-8-2006 18:04