Ingezonden persbericht


Productschap Diervoeder over Bluetongue bij schapen in Limburg

Bestemd voor: Diervoederbedrijven en transportbedrijven

Op een bedrijf in Kerkrade (Limburg) is de ziekte blauwtong (Bluetongue) geconstateerd bij enkele schapen. Naar aanleiding van deze besmetting zijn enkele maatregelen van kracht die bedoeld zijn om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Deze maatregelen gelden vooral voor het vervoer van levende herkauwers. Er gelden geen beperkende maatregelen ten aanzien van het vervoer van diervoeders.

Op ten minste één bedrijf, in de buurt van Kerkrade in Limburg, is de ziekte Blauwtong geconstateerd bij enkele schapen. Op enkele andere bedrijven wordt nog onderzoek gedaan. Het betreft schapen van een aantal bedrijven in het zuiden van Limburg. Blauwtong is een virusziekte bij herkauwers. Vooral schapen kunnen er ernstig ziek van worden. De meest voorkomende verschijnselen zijn hoge koorts en algeheel ziek zijn. Bij schapen kan de tong blauw worden en de kop gezwollen zijn. Uiteindelijk kan de ziekte leiden tot kreupelheid en sterfte, maar ook herstel is mogelijk. Andere herkauwers (runderen, geiten en wilde herkauwers) kunnen wel met Blauwtong-virus worden besmet, maar worden vrijwel nooit ziek. Een geval van Blauwtong in Nederland is uitzonderlijk. Dit heeft te maken met de wijze waarop de overdracht van het Blauwtong-virus tussen herkauwers plaatsvindt, nl. via bepaalde soorten muggen die alleen leven in warmere streken. De ziekte komt in de EU dan ook tot nu toe alleen voor in de zuidelijke Lidstaten, rond de Middellandse Zee.

Er is een EU Richtlijn (2000/75) voor de bestrijding van Blauwtong. Op basis van deze richtlijn zijn inmiddels enkele maatregelen van kracht om verdere verspreiding te voorkomen. Deze maatregelen zijn vastgelegd in een LNV-regeling (Regeling beperkingsgebieden blauwtong 2006) die is gepubliceerd op de LNV-website. Gezien de ligging van het bedrijf - in de buurt van Duitsland en België - vindt er momenteel in Brussel overleg plaats om vast te stellen of de genoemde lidstaten ook maatregelen moeten nemen. De verwachting is dat deze lidstaten inderdaad gelijksoortige maatregelen zullen treffen als Nederland. Hoe lang de afgekondigde maatregelen van kracht zullen blijven is nog niet bekend, maar de verwachting is dat zij zeker nog enkele weken zullen gelden. Zij kunnen worden versoepeld of verscherpt op basis van resultaten van nader onderzoek. Het is verstandig om de LNV-website de komende dagen voortdurend in de gaten te houden voor de verdere ontwikkelingen.

Er zijn voor de diervoedersector geen bijzondere maatregelen voor bijvoorbeeld transport of reiniging van transportmiddelen van kracht. Dit is ook niet nodig gezien de wijze waarop de ziekte wordt overgedragen. Het vervoer van diervoeders naar veehouderijbedrijven in de genoemde gebieden kan normaal plaatsvinden.