NEN


Informatiemiddag windhinder en windgevaar in gebouwde omgeving

Delft - Dit jaar zijn een norm en een praktijkrichtlijn verschenen voor de bepaling van het lokale windklimaat in de gebouwde omgeving. Deze dragen sterk bij aan een comfortabel verblijfsklimaat en veiligheid. Over de nieuwe norm en de praktijkrichtlijn organiseert NEN in samenwerking met de Stuurgroep "Windtechnologie" van KIVI-NIRIA een informatiemiddag op 5 oktober in de 'Zwarte Doos' op de TU Eindhoven.

NEN 8100 Windhinder en windgevaar in de gebouwde omgeving geeft kwaliteitsniveaus en bepalingsmethoden voor de toetsing van het lokale windklimaat in de gebouwde omgeving op loop- of verblijfsniveau. NPR 6097 Toepassing van de statistiek van de uurgemiddelde windsnelheden voor Nederland is een aanvulling op NEN 8100. Deze praktijkrichtlijn geeft voor een willekeurige locatie in Nederland de windstatistiek.

Hoogbouwprojecten creëren in hun directe omgeving hoge windsnelheden en sterke windvlagen op straatniveau en rondom gebouwen. Die kunnen hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Windhinder kan ook ontstaan bij laagbouw door ongunstig ten opzichte van elkaar geprojecteerde gebouwen, zoals in sommige winkelcentra. NEN 8100 geeft een handreiking voor de aanpak van deze problematiek bij bouwplannen. De norm geeft aan bij welke bouwhoogte aandacht aan het windklimaat gegeven moet worden. Hij onderscheidt vijf kwaliteitsniveaus. Dit geeft gemeenten en ontwikkelaars van gebouwen mogelijkheden om van tevoren het beoogde kwaliteitsniveau te omschrijven in een stedenbouwkundig plan.

KNMI
Een goede normering van het lokale windklimaat in de gebouwde omgeving is alleen mogelijk als wordt uitgegaan van de windstatistiek voor de locatie. Hiervoor kan NPR 6097 worden gebruikt. Deze praktijkrichtlijn is door het KNMI in opdracht van NEN vervaardigd. Tijdens de informatiemiddag worden de diverse aspecten van zowel de norm als de praktijkrichtlijn nader belicht.

Opgave en informatie
Voor opgave voor de informatiemiddag of inhoudelijke informatie over NEN 8100 of NPR 6097:
ir. Ruud Nouwen, telefoon (015) 2 690 156, e-mail: Ruud.Nouwen@nen.nl.