Wikipedia krijgt concurrentie van WikiPolitiek
DEN HAAG, 20060817 -- De bekende openbare encyclopedie Wikipedia krijgt concurrentie van een nieuwe Wiki die zich speciaal op de politiek richt, de WikiPolitiek. "De Wikipedia is een erg gesloten gemeenschap waarbij nieuwe politieke partijen niet welkom zijn om hun eigen pagina aan te maken", weet de oprichter Rob Verboom ons te vertellen. "Eerst bekendheid en dan pas een pagina op de Wikipedia" is het bericht dat nieuwe politieke partijen te horen krijgen, net voordat hun toegevoegde pagina weer wordt verwijderd."De burger heeft niet alleen behoefte aan informatie over de standpunten van de bestaande partijen, maar juist ook wat de nieuwe partijen meebrengen naar Den Haag".
De WikiPolitiek is nu nog summier gevuld, maar dat zal allemaal veranderen. "Zodra de verkiezingsprogramma's bekend zijn dan gaan wij die voor de grote partijen online zetten, kleine partijen worden uitgenodigd om dat zelf te doen". De WikiPolitiek is door iedereen aan te vullen, net zoals dit bij Wikipedia het geval is.
De WikiPolitiek is ogenschijnlijk gratis en zonder reclames, de vraag komt dan natuurlijk naar boven door wie en waarom de WikiPolitiek wordt aangeboden. "Bij de Continue Directe Democratie Partij (CDDP) stemmen de leden op de standpunten van de partijen. Die standpunten zijn nu nog vaak erg onduidelijk. Met de Wikipolitiek worden de standpunten makkelijk vindbaar en zijn ze goed met elkaar te vergelijken. Het is dus een service aan onze leden die wij gratis aan iedereen ter beschikking stellen."
Opmerkelijk is ook, dat individuen ook hun standpunten op de WikiPolitiek kunnen plaatsen. "Veel mensen hebben hele goede ideeën voor politieke vernieuwing. Door een plek aan te bieden waar ze deze ideeën kunnen publiceren is de kans groter dat deze bij meer mensen, maar vooral ook bij de andere partijen een ingang vinden."
De WikiPolitiek is een opmerkelijke toevoeging aan het arsenaal van websites die de burger voorlicht over de standpunten van de politieke partijen. Het hangt echter van de medewerking van de politieke partijen en de gebruikers af of het ook daadwerkelijk een groot succes zal worden.
Rob Verboom