FNV Bouw wil 'aanvalsplan' tegen ouderenwerkloosheid
FNV Bouw dringt bij de politieke partijen aan op meer inspanningen om werkloosheid onder ouderen tegen te gaan. De maatregelen die minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot nu toe heeft aangekondigd, zijn in de ogen van de bond volstrekt onvoldoende. Bovendien verergert de 'nieuwe ww' de problemen nog. Daarom wil FNV Bouw een aanvalsplan. Naast het terugdraaien van de verslechteringen in de ww moet daar meer individuele begeleiding van oudere werkzoekenden deel van uitmaken, betere scholing, de oprichting van een 'Taskforce Ouderen', een 'no-risk polis' voor werkgevers die ouderen in dienst nemen en beter gedrag van de overheid zélf in de omgang met oudere werknemers. De bond schat dat voor de extra maatregelen zo'n 100 miljoen euro moet worden uitgetrokken.
De Geus gaf eerder toe dat de 'uitstroomkans' van 55-plussers van een uitkering naar een baan vorig jaar fors lager was dan het gemiddelde, namelijk 33 procent tegen 57 procent. Uit contacten van FNV Bouw met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) krijgt de bond echter sterk de indruk dat die cijfers veel te rooskleurig zijn en dat de kans van ouderen op een baan nog veel slechter is. Toch laat de minister na om dit probleem echt aan te pakken. Zo heeft CWI per oudere werkzoekende niet meer dan drie uur individuele dienstverlening beschikbaar, hetzelfde als voor iedereen. Dat vindt FNV Bouw veel te weinig.
Verder pleit de bond voor het oprichten van een Taskforce Ouderen, net als de stuurgroep die jeugdwerkloosheid aanpakt. Eerder vond staatssecretaris Van Hoof zo'n Taskforce niet nodig.
De Geus en Van Hoof houden het bij het aanbieden van workshops en competentietests. Het ministerie wil ook zelfstandig ondernemerschap van oudere werkzoekenden stimuleren. De Geus hoopt er verder op dat de aantrekkende economie ook voor de ouderen meer kansen op een baan zal gaan bieden maar uit de uitstroomcijfers blijkt daar nog helemaal niets van.
Uit de 'dadendrang' van het ministerie blijkt geen grote betrokkenheid. Zo liet Van Hoof onlangs weten in de houthandel de grenzen te willen openen voor werknemers uit de 'nieuwe EU-landen'. Juist in die sector zitten de kaartenbakken vol met oudere werknemers die bij reorganisaties zijn weg gesaneerd maar voor vacatures kijken de bedrijven liever naar jongere, buitenlandse krachten.
De bond vindt dat in dit verkiezingsjaar de aandacht voor campagnes en formatie niet ten koste mag gaan van de oudere uitkeringsgerechtigden. De Tweede Kamer moet er op toezien dat er bij de nieuwe begroting voor Sociale Zaken een aanvalsplan ligt dat een veel betere ondersteuning biedt aan werkzoekende ouderen. Daarin moeten vérgaande middelen komen om ouderen kansen te bieden op betere scholing. Daarbij moet ook het dogma van het 'niet opscholen' worden doorbroken, het verbod om ouderen op te leiden tot een hoger niveau dan ze nu hebben. Het moet ook voor ouderen mogelijk zijn om zich gedurende langere tijd te laten bijscholen met behoud van uitkering.
Verder zou er meer directe individuele ondersteuning voor oudere werkzoekenden moeten komen en een no-risk polis voor werkgevers die een 55-plusser in dienst nemen, om zo financiële risico's in het geval van arbeidsongeschiktheid weg te nemen.
Ten slotte moet de overheid zelf een voorbeeldrol vervullen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat álle overheden ook ouderen aannemen, en ze niet als eerste bij reorganisaties afdanken.
FNV Bouw