Het FANC publiceert de resultaten van een analyse naar het vermogen van de Belgische kerncentrales om een incident zoals dat in Forsmark-1 het hoofd te kunnen bieden De resultaten van de analyse die door het FANC, samen met de erkende instelling AVN en de exploitant ELECTRABEL werd uitgevoerd, tonen aan dat de Belgische kerncentrales een incident zoals dat in Forsmark-1 de baas kunnen.
Ter herinnering: het incident in de Zweedse kerncentrale Forsmark-1 deed zich voor op 25 juli toen twee dieselgeneratoren niet startten nadat er zich een storing op het stroomnet had voorgedaan. Dit incident dat op niveau 2 van de INES-schaal geklasseerd werd, had geen gevolgen voor de bevolking of het leefmilieu. Toch heeft het FANC willen nagaan wat er zou gebeuren indien er zich een dergelijk incident in Doel of Tihange zou voordoen.
Uit de resultaten van deze analyse besluit het FANC dat de huidige toestand van de dieselgeneratoren van de Belgische kerncentrales geen reden tot ongerustheid baart. De Belgische centrales zijn in staat om het hoofd te bieden aan een elektrische overspanningen zoals die zich in Forsmark-1 hebben voorgedaan. Op dit ogenblik ziet het FANC geen reden tot het treffen van bijkomende beschermingsmaatregelen. Toch zal het FANC de oorzaken die tot het Zweedse incident geleid hebben - samen met AVN en met de exploitant - verder grondig onderzoeken en, indien nodig, alle maatregelen treffen om de veiligheid van onze centrales te verbeteren.
Vooreerst merkt het FANC op dat de uitrustingen die bij het Zweedse incident betrokken waren, verschillen van deze in de Belgische centrales. Onze installaties zijn bijvoorbeeld uitgerust met overspanningsbeveiligingen.
Vervolgens merkt het FANC op dat onze installaties twee veiligheidssystemen hebben. Op een eerste niveau zijn er veiligheidsvoorzieningen die de gevolgen van interne incidenten of ongevallen opvangen. Op een tweede niveau bestaan er veiligheidsvoorzieningen waardoor storingen op het eerste niveau en deze uitgelokt door externe ongevallen, verholpen kunnen worden. Tenslotte merkt het FANC op dat de dieselgeneratoren regelmatig getest worden. Elke maand wordt de opstartcapaciteit van de dieselgroepen gecontroleerd en jaarlijks worden er tests uitgevoerd op storingen in de elektrische voeding. Wanneer er een anomalie ontdekt wordt, wordt deze onderzocht en zo nodig gecorrigeerd. Daarenboven merkt het FANC op dat er zowel voor gewone als voor ongevalssituaties specifieke procedures bestaan. Deze procedures zijn geïntegreerd in de continue opleiding van het personeel van de Belgische kerncentrales. Ze omvatten o.a. handelingen zoals het handmatig opstarten van de dieselgeneratoren.

De volledige resultaten van deze analyse van het FANC zijn beschikbaar op zijn website in een informatiedossier dat up-to-date wordt gehouden en bestemd is voor het publiek.
Het FANC is het Belgisch overheidsorgaan dat als opdracht heeft de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de gevaren van ioniserende straling.

Contactpunt voor de pers:
Federaal Agentschap voor nucleaire contrôle
Ravensteinstraat 36
B-1000 Brussel

Tel 32 2 289 21 11
Fax 32 2 289 21 12

GP-Presse@fanc.fgov.be