Media deze week
Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.
Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:
mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04
mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00
De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State
(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200507370/1
(Woonwijk "De Volgerlanden" Hendrik-Ido-Ambacht) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om goedkeuring te onthouden aan het bestemmingsplan "De Volgerlanden" van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Met het plan wil de gemeente onder meer een woonwijk mogelijk maken met 1.100 woningen in een gebied dat wordt begrensd door de wijk "Kruiswiel" aan de noordzijde, de Veersedijk aan de Oostzijde en de Vrouwgelenweg aan de west- en zuidzijde. Het provinciebestuur heeft het bestemmingsplan niet goedgekeurd, omdat volgens hem onvoldoende duidelijk is of met het plan wordt voldaan aan de eisen van de luchtkwaliteit. Daarom is volgens de provincie ook onduidelijk of het plan uitvoerbaar is. De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht komt tegen het besluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de gemeenteraad tonen berekeningen aan dat de luchtkwaliteit in de loop van de jaren tot aan 2010 zal verbeteren. Verder tonen de berekeningen volgens de gemeenteraad aan dat de bouw van 1.100 woningen in het gebied slechts zeer beperkte invloed heeft op de luchtkwaliteit in de gemeente.
* 200507691/1
(Weigering verstrekking documenten onderzoek "Lonsdale"-jongeren Venlo)
Uitspraak over de weigering door de regiopolitie Limburg-Noord om aan een inwoner van Utrecht op diens verzoek afschriften te verstrekken van de documenten die betrekking hebben op het inventariserend onderzoek naar rechts-extremistisch gedrag in het district Venlo. In 2004 heeft de regiopolitie een inventariserend onderzoek verricht naar hangjongeren, met het daarbij behorende probleemgedrag, in het district. Deze jongeren dragen vaak het kledingmerk Lonsdale en maken zich schuldig aan delicten als spuiten van graffiti, vernieling, discriminatie, bedreiging en gebruik van en handel in verdovende middelen. Een inwoner van Utrecht wil inzage in de onderliggende stukken van het onderzoek. De regiopolitie heeft dit verzoek geweigerd, omdat 'deze informatie enerzijds bestaat uit een samenhangende verzameling van persoonsgegevens van verschillende personen, aangelegd ten dienste van de uitvoering van de politietaak, en anderzijds uit overige op de Lonsdale-kwestie betrekking hebbende informatie'. Volgens de regiopolitie kan een splitsing tussen de persoonsinformatie en de overige informatie niet worden gemaakt. De inwoner van Utrecht is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Roermond heeft in augustus 2005 een eerder beroep van hem ongegrond verklaard.
* 200508855/1
(Tankstation Montfoort)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Montfoort heeft verleend voor de bouw van een tankstation met luifel op het perceel Heeswijk in Montfoort. Het bouwplan betreft het verplaatsen van een zelftankstation voor motorvoertuigen vanuit de kern van Montfoort. Het tankstation omvat drie pompeilanden met benzine en LPG, een verkoopruimte, enkele ruimten om autos te wassen en een kantoor/magazijn. Het bestemmingsplan laat de verplaatsing niet toe en daarom heeft het gemeentebestuur vrijstelling verleend van dit bestemmingsplan. Een aantal inwoners van Montfoort is van mening dat het gemeentebestuur deze vrijstelling niet had mogen verlenen.
* 200510199/1
(Vestiging AH-supermarkt in woonwinkelcomplex Asten) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om goedkeuring te onthouden aan het bestemmingsplan Locatie Albert Heijn van de gemeente Asten. Het plan voorziet in de permanente vestiging van een bestaande Albert Heijn supermarkt in het woonwinkelcomplex t Woonwarenhuis aan de Prins Bernhardstraat in Asten. t Woonwarenhuis bevindt zich op een industrieterrein ongeveer 250 meter ten noorden van het centrum van Asten. Het provinciebestuur is van mening dat het plan in strijd is met het gemeentelijke en provinciale beleid dat er op gericht is dat de detailhandel zich voornamelijk in het winkelconcentratiegebied vestigt. Er is volgens de provincie onvoldoende onderzoek gedaan naar alternatieve locaties voor de vestiging van de supermarkt. Het gemeentebestuur heeft volgens de provincie ten onrechte nagelaten een distributieplanologisch onderzoek te laten verrichten. De gemeente Asten is het niet eens met het besluit van de provincie en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de gemeente heeft zij voldoende gemotiveerd dat de verplaatsing van de supermarkt naar het centrum niet langer wenselijk is en dat op goede gronden is afgeweken van het gemeentelijke en provinciale beleid ten aanzien van de vestiging van detailhandel. De AH-supermarkt is al zes jaar in het woonwinkelcomplex gevestigd.
* 200600736/1
(Weigering subsidie voor Europa Transparant) Uitspraak over de afwijzing door de minister van Binnenlandse Zaken van een subsidieaanvraag van de politieke partij Europa Transparant. Europa Transparant is van mening dat zij recht heeft op subsidie op grond van de Wet subsidiëring politieke partijen, omdat de partij heeft deelgenomen aan Europese Parlementsverkiezingen in juni 2004 en daarbij twee zetels heeft behaald. De minister heeft de subsidieaanvraag afgewezen, omdat volgens hem alleen partijen die zetels hebben behaald in de Eerste en Tweede Kamer op grond van de wet in aanmerking komen voor subsidie. Volgens Europa Transparant moet de wet zo worden gelezen dat daar ook het behalen van zetels in het Europees Parlement onder valt.
* 200601840/1
(Weigering subsidie Landelijke vereniging van plaatselijke politieke groeperingen)
Uitspraak over de afwijzing door de minister van Binnenlandse Zaken van een subsidieaanvraag van de Landelijke vereniging van plaatselijke politieke groeperingen. De minister heeft de subsidie geweigerd, omdat er in financiële zin geen
rijksverantwoordelijkheid bestaat voor het politieke bestel op lokaal niveau. Volgens de minister is het beleid dat aan lokale partijen en aan koepels geen subsidie wordt verleend. De vereniging is van mening dat de minister verwachtingen heeft gewekt dat haar subsidieaanvraag wel inhoudelijk zou worden beoordeeld. Volgens de vereniging was de toenmalige minister in 2001 nog wel bereid om concrete en eenmalige projecten ten behoeve van lokale en regionale politieke partijen op ad hoc basis te subsidiëren.