Ingezonden persbericht


PERSBERICHT STICHTING DE NOORDZEE EN STICHTING REINWATER

Klimaatverandering verhoogt noodzaak sanering riooloverstorten

Utrecht, 16 augustus 2006 ­ Stichting de Noordzee en Stichting Reinwater zijn bezorgd om de kwaliteit van de Nederlandse zwemwateren. Hevige regenbuien komen in Nederland steeds vaker voor. Het Nederlandse rioolstelsel is echter niet voorbereid op de veranderingen in het klimaat. Langdurige regenval leidt tot overvolle riolen, die hun overschot aan vervuild water dan lozen op oppervlaktewater of op zeestranden. De twee stichtingen pleiten voor een daadkrachtige aanpak van riooloverstorten.

De klimaatverandering trekt een zware wissel op onze zwemwateren. Zorgde de hitte eerst voor vele gevallen van botulisme en blauwalg, nu vormen de heftige regenbuien een nieuw gevaar voor de waterkwaliteit. Het Nederlandse rioolstelsel is niet berekend op dergelijke hoeveelheden regenwater. Om overstromingen op straat zoveel mogelijk te voorkomen storten de riolen hun afvalwater ongezuiverd op oppervlaktewater, zoals sloten, grachten, stadsvijvers, en kustwateren. Dit heeft grote gevolgen voor de waterkwaliteit, voor de gezondheid van waterdieren en kan leiden tot gezondheidsrisico's bij zwemmers.

Langs de kust wordt het overtollig rioolwater dikwijls in zee geloosd, wat een zeer negatieve invloed heeft op de zwemwaterkwaliteit aan de Nederlandse stranden. Zo berichtte De Telegraaf eerder al dat provincie Zuid-Holland een duik in zee voorlopig even afraadt. Risicoplaatsen langs de Nederlandse kust zijn Scheveningen, Katwijk, Wijk aan Zee en Egmond.

Volgens Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee spelen deze gemeenten met vuur. "Negatieve publiciteit over vervuiling met rioolwater op de stranden van Egmond en Wijk aan Zee is niet alleen een bedreiging voor de gemeenten in kwestie, maar ook voor het toerisme. Een Duitse toerist weet echt niet waar Egmond ligt en kan een dergelijk bericht interpreteren als geldend voor de gehele Nederlandse kust. De toeristensector aan de Nederlandse kust kan serieuze langdurige imagoschade oplopen."

Zonder maatregelen zullen riooloverstorten een terugkerend fenomeen worden bij perioden met slecht weer, met grote gevolgen voor de kwaliteit van zwemwateren. De meest effectieve en brongerichte aanpak van dit probleem is het afkoppelen van regenwater van het rioolsysteem. Dit leidt tot minder capaciteitsproblemen, omdat het rioolsysteem de neerslagpieken niet meer hoeft te verwerken. Bovendien blijft regenwater op deze manier gescheiden van het vuile afvalwater. Door slim waterbeheer kan het regenwater ook nog eens nuttig worden ingezet.

Gebrek aan langetermijnvisie
De watermilieuorganisaties roepen al jaren op tot sanering van riooloverstorten. Het scheiden van regenwater en rioolwater is op lange termijn de beste oplossing, maar het is een kostbare aangelegenheid en vereist een langetermijnvisie. Bij veel gemeenten lijkt deze visie helaas afwezig; vaak is er geen geld gereserveerd en zijn er geen concrete plannen ontwikkeld voor het afkoppelen van regenwater.

Volgens Karel van den Wijngaard van Stichting Reinwater zijn de gemeenten echt aan zet hier. "Gemeenten moeten het afkoppelen van regenwater opnemen in de onderhoudsplannen voor het riool."

Meldpunt zwemwater
Sinds vorig jaar hebben de watermilieuorganisaties samen met de ANWB www.meldpuntzwemwater.nl opgericht. Hier kunnen mensen klachten kwijt over de zwemwaterkwaliteit en melding doen van ziekte na een zwempartij.

*********************************