Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 16 augustus 2006

ZN Logo

ZN: thuiszorg en GGZ hebben 125 miljoen extra nodig

Zorgverzekeraars achten een extra bedrag van 125 miljoen euro acuut nodig om de bestaande knelpunten in de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg op te lossen. "Het is urgent dat er voor de thuiszorg een bedrag van 80 miljoen euro vrij wordt gemaakt, en voor de ambulante GGZ een bedrag van minstens 45 miljoen euro", aldus algemeen directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland. ZN komt tot deze conclusie op basis van een inventarisatie naar de signalen over te krappe budgetten in de AWBZ-zorg.

Meer vraag
Uit de inventarisatie blijken de knelpunten deels te zijn ontstaan door een toenemende vraag. In de thuiszorg is dat de vraag naar huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding. In vergelijking met de 2e helft van 2005 is het aantal indicaties in de eerste helft van 2006 met gemiddeld 8 á 10% toegenomen (tussen regio's bestaan verschillen). Overigens is het aantal mensen met een indicatie minder gestegen. Opmerkelijk is vooral de sterke toename van begeleiding. Aanbieders nemen in toenemende mate zélf het initiatief om aan oudere mensen, naast huishoudelijke hulp of persoonlijke verzorging, ook begeleiding te bieden. Nog onduidelijk is of de komende invoering van de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) per 1 januari 2007 hiermee te maken heeft.

Toename hulp per cliënt
Een tweede oorzaak van knelpunten - naast de vraagkant - ligt aan de aanbodkant. Veel instellingen voor thuiszorg hebben in de eerste helft van 2006 meer uren zorg geleverd dan het financiële kader toelaat. Dit heeft maar beperkt te maken met de toename van indicaties. Belangrijk is ook de eigen keuze van de aanbieders om per klant meer hulp te gaan bieden. Cijfers over het zorggebruik laten het volgende zien:
* in vergelijking met de 1e helft van 2005 zijn thuiszorgaanbieders in de 1e helft van 2006 4% meer uren gaan leveren (cijfers voor heel Nederland);

* de "extra uren" voor alle thuiszorg zijn overwegend besteed aan "de bestaande klanten meer hulp bieden"; daarnaast aan "meer mensen helpen".

Betere controle
Behalve een beperkte uitbreiding van het financiële kader in de AWBZ (macro-budget in 2006 bedraagt circa 19 miljard) achten de zorgverzekeraars vier andere maatregelen nodig.
* Een betere indicatiestelling. VWS heeft aanbieders meer ruimte geboden om zelf de indicaties te stellen; dit beleid is dringend aan herziening toe.

* Beheersing van de uitdijende zorgmarkt voor "begeleiding": VWS zou deze zorgvorm beter moeten afbakenen.

* Afspraken met instellingen over de hoeveelheid hulp per klant (de huidige krapte ontstaat mede doordat de thuiszorginstellingen meer hulp per klant gaan leveren - een gevolg van toenemende concurrentie).

* Heroverweging van sommige tarieven. De tarieven die het CTG/Zaio voor de GGZ heeft vastgesteld zijn soms twee keer zo hoog als in de thuiszorg. Het is gewenst die tarieven kritisch tegen het licht te houden.

Inventarisatie knelpunten
Zorgkantoren hebben het CTG/ZAio een overzicht aangereikt van knelpunten in de AWBZ. Aanleiding waren de signalen vanuit de thuiszorg. Instellingen meldden dat ze geen nieuwe mensen in zorg konden nemen door een te krap budget. De staatssecretaris van VWS heeft om dit overzicht gevraagd, onder de toezegging aan de Tweede Kamer dat in de tweede helft van augustus besluiten volgen over de noodzakelijke ophoging van het financieel kader in de AWBZ.

Bron

Zorgverzekeraars Nederland