Ingezonden persbericht

Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11-40
6546 RG Nijmegen

Nijmegen, 21 juli 2006

PERSBERICHT

Muzikaal-literair duet Joost Langeveld en Wam de Moor

Brieven van Mozart

NIJMEGEN - Op dinsdag 15 augustus brengen de Nijmeegse organist Joost Langeveld en voordrachtkunstenaar Wam de Moor een muzikaal-literair duet rondom de brieven van Mozart. Het duo brengt de correspondentie van deze beroemde componist op een bijzondere wijze tot leven, waarbij tekst en muziek elkaar wederzijds inspireren. Het concert begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt ¤6,- of ¤ 5,- met studentenkaart, CJP en 65+-pas. De zomerconcertserie loopt tot en met 12 september.

De Ouverture uit Die Zauberflöte klinkt. Het is meteen duidelijk wie de centrale plaats in dit concert inneemt: Mozart. Omdat Mozart, naast de andere instrumenten die hij uitmuntend beheerste, ook een zeer begenadigd organist was, wijdt de Nijmeegse Orgelkring in dit Mozartjaar twee concerten aan deze componist. In dit tweede concert pakt het duo Langeveld en De Moor dit op zeer bijzondere wijze aan. Zij citeren fragmenten uit brieven van Mozart en geven daarop muzikaal commentaar.
Mozart maakte in zijn leven vele reizen door Europa. Hij hield via brieven contact met het thuisfront. Mozart was zeer trouw in zijn correspondentie. Joost Langeveld en Wam de Moor kozen een aantal markante passages uit de brieven waarmee ze een goed beeld van de reizende componist geven. Wam de Moor draagt deze voor en Joost Langeveld becommentarieert de citaten met orgelmuziek. Daarvoor selecteerde hij composities uit het oeuvre van Mozart, welke hij orgel heeft bewerkt, kiest hij muziek van andere componisten die goed aansluit op de tekst of de sfeer van de brief of improviseert hij.
In de brieven komen soms heftige fragmenten voor. Zo wordt Mozart ontslagen door de aartsbisschop van Salzburg. De impact van dit ontslag en de acceptatie ervan klinken voort in Le Verbe uit de Nativité de Seigneur van Olivier Messiaen. Deze compositie bestaat uit een tumultueuze beweging welke eindigt in rust....Mozart heeft er vrede mee. De dood van zijn moeder is ook zo'n heftige gebeurtenis. Ze is met Mozart mee op reis naar Parijs, waar zij sterft. Mozart durft dit niet aan zijn vader te schrijven. Langeveld kon bij de droefheid die spreekt uit deze passage geen passende muziek van Mozart zelf vinden. Een improvisatie van de musicus, die landelijk bekend staat om zijn improvisaties bij stomme films, zal zeker tot de verbeelding spreken. Als organist van de Sint Stevenskerk kan hij immers alles uit de kast van het Königorgel halen.

Joost Langeveld geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Hij heeft tweemaal een eerst prijs op het Internationaal Orgelimprovisatieconcours gewonnen. Naast zijn loopbaan als uitvoerend musicus is hij docent muziekgeschiedenis en muzieksociologie aan de universiteiten van Utrecht. Hij geeft vele cursussen over muziekgeschiedenis en begeleidt muziekreizen. Wam de Moor is literatuurcriticus en literatuurdidacticus.
---

noot voor de pers,