Ministerie van Defensie

15-08-2006 16:13

NEDERLAND HERDENKT JAPANSE CAPITULATIE

Nederland heeft vandaag de capitulatie van Japan herdacht, waarmee nu 61 jaar terug de Tweede Wereldoorlog eindigde. Centrale plek van de plechtigheid was als ieder jaar het Congresgebouw in Den Haag, in combinatie met het nabijgelegen Indisch Monument aan de Teldersweg.

Tot de sprekers in het Congresgebouw behoorde onder andere de schrijfster Yvonne Keuls, in 1931 in Batavia (Jakarta) geboren. Zij groeide vanaf 1938 op in Den Haag en is onder meer bekend van boeken over haar Indische familie. Keuls verhaalde van twee collega-auteurs, die het leven van jonge vrouwen in de jappenkampen beschreven, Margaretha Ferguson en Henriëtte van Raalte-Geel: "Twee schrijfsters, die voor de eeuwigheid hebben vastgelegd wat de jonge Nederlandse vrouwen met kleine kinderen is overkomen tijdens de Japanse bezetting die hun hele bestaan omver had geworpen. (â¦). Zij hebben ons voldoende materiaal voor de toekomst geschonken.â

Aansluitend vond de ceremonie plaats bij Het Indisch monument aan de Teldersweg, dat in 1988 werd onthuld en is ontworpen door Jaroslawa Dankowa. Daar sprak auteur Adriaan van Dis, bekend van onder meer de novelle âOp oorlogspad in Japanâ. "De oorlog van mijn familie heeft ook mij gevormdâ, zei hij. âIk schreef erover. Maar ik mag niet met hun oorlog aan de haal gaan. Hoe graag ik daar als kind ook bij wilde horen, het is hún oorlog. Zij hebben het meegemaakt. Wèl mag ik hun oorlog herdenken: hun honger, hun angsten, hun pijn."

Dominee Pieter Lootsma, wiens vader in een jappenkamp zat, hield een korte overdenking en Annemarth Hiebendaal, leerling 5 VWO van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, las een gedicht.

De plechtigheid werd bijgewoond door anderen premier Jan Peter Balkenende en minister Henk Kamp van Defensie.