Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister-president, minister van Algemene Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over mogelijke deelname van Birma aan de ASEM-top. Deze vragen werden ingezonden op met kenmerk 2050617130.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister-president, minister van Algemene Zaken, op vragen van het lid Van Bommel over de mogelijke deelname van Birma aan de ASEM-top.
Vraag 1
Is het u bekend dat de Maleisische premier Mahathir als voorzitter van de Association of South East Asian Nations (ASEAN) onlangs Birma heeft gedreigd met royement van ASEAN als dat land blijft weigeren om oppositieleidster Aung San Suu Kyi vrij te laten? 1)
Antwoord
Ik ben bekend met dergelijke uitspraken van de toenmalige premier van Maleisië, dr. Mahathir Mohamad. Hij deed deze in 2003. Vergelijkbare uitspraken van recenter datum zijn mij niet bekend. Wel heeft binnen ASEAN Maleisië gedurende zijn ASEAN-voorzitterschap (juli 2005 - juli 2006) de interne discussie over de situatie in Birma aangezwengeld.
Vraag 2
Is het u bekend dat de Birmese minister van Buitenlandse Zaken door EU-voorzitter Finland is uitgenodigd om deel te nemen aan de Asia-Europese Meeting (ASEM-top) tussen Aziatische- en EU-leiders op 10 september aanstaande? 2)
Antwoord
Ja.
Vraag 3
Is er naar uw mening aanleiding om eerdere EU-beslissingen om geen vertegenwoordigers van de Birmese junta uit te nodigen voor internationale bijeenkomsten te wijzigen? Kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord
In het verslag over de Raad van Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 30-31 januari 2006 (TK 21501-02, nr. 667) heb ik u geïnformeerd over de overeenstemming die is bereikt over de voorwaarden binnen de kaders van het EU-Gemeenschappelijk Standpunt voor deelname op politiek niveau van Birma aan ministeriële bijeenkomsten en Toppen in ASEM-verband in de EU. Op voorwaarde dat tijdens een ASEM-bijeenkomst in de EU voor ministers en regeringsleiders een substantiële discussie plaatsvindt over de bevordering van mensenrechten, goed bestuur en de rechtsstaat in Birma dan wel daaraan gerelateerde onderwerpen, kan een uitzondering worden gemaakt op de visumban die onder meer geldt voor hooggeplaatste leden van het regime. De ASEM-top die op 10 en 11 september 2006 in Helsinki wordt gehouden, voldoet aan die voorwaarde.
Vraag 4
Bent u bereid om er bij het Finse voorzitterschap op aan te dringen alsnog de uitnodiging aan Birma in te trekken? Indien neen, waarom niet?
Vraag 5
Bent u bereid om, indien de uitnodiging aan de Birmese vertegenwoordigers niet wordt ingetrokken, af te zien van deelname aan de ASEM-top? Kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord
Aangezien de uitnodiging van Finland aan de Birmese minister van Buitenlandse Zaken voor deelname aan deze ASEM-bijeenkomst conform is aan het Gemeenschappelijk Standpunt van de EU ten aanzien van Birma, acht ik het niet opportuun om aan te dringen op intrekking daarvan. Nederland zal tijdens de ASEM-top worden vertegenwoordigd door de minister-president en mijzelf.
1) BBC News, http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3081557.stm, "Burma 'faces Asean expulsion'", 20 juli 2006
2) Euobserver, http://euobserver.com/9/22163, "Finland causes controversy with Burma invitation", 26 juli 2006
---- --
Ministerie van Buitenlandse Zaken