Unicef
Libanon: tienduizenden burgers keren huiswaarts 15 augustus 2006, New York - Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren zijn tienduizenden Libanese gezinnen op weg naar huis. Unicef schat dat ongeveer 6.000 mensen per uur naar het zuiden van Libanon - dat in de strijd tussen Israël en Hezbollah het zwaarst is getroffen - terugkeren.
Naar verwachting zullen de komende weken 60.000 Libanese vluchtelingen naar huis terugkeren. Foto: Reuters/Bensemra Naar verwachting zullen de komende weken 60.000 Libanese vluchtelingen naar huis terugkeren. Foto: Reuters/Bensemra
Degenen die terugkeren, moeten oppassen voor onontplofte explosieven. In Libanon wordt daarom een voorlichtingscampagne op touw gezet om de bevolking op de gevaren te wijzen. "We weten dat de explosieven een groot probleem vormen, omdat de bombardementen op enorme schaal hebben plaatsgevonden," zegt Dan Toole, die bij Unicef aan het hoofd staat van de noodhulpprogramma's. "Een persoon is al door een explosief om het leven gekomen."
Folders met waarschuwingen Aan de Libanezen die vanuit Syrië naar huis terugkeren, worden folders met waarschuwingen uitgedeeld. Ze krijgen ook dozen met extra voedzame biscuits, water en ORS ('oral rehydration salts') om de gevolgen van diarree te bestrijden. Per uur rijden circa driehonderd voertuigen de grens met Libanon over, hoewel wegen beschadigd zijn en sommige steden praktisch onbereikbaar. Vermoed wordt dat de komende twee weken 60.000 vluchtelingen naar huis zullen gaan.
Gematigd optimisme
Het Unicef-kantoor in Libanon heeft het staakt-het-vuren met gematigd optimisme begroet. "We hopen dat het bestand overeind blijft, maar we wachten de ontwikkelingen de komende dagen af," zegt Roberto Laurenti, directeur van het kantoor.
Een VN-konvooi bestaande uit 24 vrachtwagens is met hulpgoederen op weg naar de zuidelijke havenstad Tyrus. Unicef zorgt voor water, hygiene kits en 6.000 liter diesel, bestemd voor de drie ziekenhuizen in de stad. Naar verwachting zal een ander VN-konvooi vandaag naar Rmeish rijden. Dit dorp is door de oorlog van de buitenwereld afgesloten geweest en de bevolking heeft dringend hulpgoederen nodig.
Vaccinaties tegen mazelen en polio De Libanese regering houdt, onder meer in samenwerking met Unicef, in het hele land een vaccinatiecampagne tegen mazelen en polio. De kinderen onder de gevluchte bevolking worden tegen deze twee zeer besmettelijke en gevaarlijke ziektes gevaccineerd. Nu de vluchtelingen haar huis gaan, wil Unicef ook vervolgvaccinatierondes coördineren.