Nieuwe Alcoholwetenschapsquiz voor eerstejaarsstudenten
Woerden, 14 augustus 2006 Studenten drinken veel, dat is bekend. Fabels, misvattingen en zelfs onwetendheid onder de studenten dragen daar aan bij. Het in deze periode aangeleerde drankpatroon zal de studenten langer parten spelen dat ze lief is. Vandaag start daarom voor de 9de keer "Ik ben zat... en wie ben jij?": de landelijke campagne om de alcohol fabels te ontzenuwen en studenten meer feiten bij te brengen over de effecten van alcohol.Tijdens de introductieperiode van nieuwe studenten organiseert het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ in samenwerking met verschillende regionale instellingen voor verslavingszorg de landelijke campagne "Ik ben zat... en wie ben jij?". De eerstejaars worden uitgedaagd te laten zien dat ze de feiten beheersen en de fabels achter zich hebben gelaten. Daarvoor vullen ze de Alcoholwetenschapsquiz in op www.ikbenzatenwiebenjij.nl. Ze maken daarbij kans op het winnen van 1000 euro. Door een nuchtere kijk op de feiten maakt de eerstejaars student keuzes op basis deze feiten en niet op basis van onwetendheid of zelfs foutieve informatie.
Training van mentoren
Naast de Alcoholwetenschapsquiz worden ook peers (getrainde leeftijdgenoten) ingezet om met de eerstejaars te praten en ze te stimuleren de quiz in te vullen. Bovendien zijn mentoren als rolmodel belangrijk bij het communiceren van normen binnen de studentenwereld. Deze invloed zetten we in bij het in toom houden van het drankgebruik van de eerstejaarsstudenten. Mentoren krijgen daarvoor een speciale training voor het omgaan met bijvoorbeeld groepsdruk. Hen wordt geleerd deze processen te bewaken en te sturen. De campagne wordt ondersteund door posters en de website.
Groepsdruk
Naast onwetendheid speelt in de studentenwereld groepsdruk een belangrijke rol in het hoge drankgebruik van individuele studenten. Om 'echt' student te zijn wordt je geacht mee te doen met de drankgebruiken die er binnen de groep gelden. Deze 'verbroedering' zorgt ervoor dat veel studenten omwille van het functioneren in de groep meer zullen gaan drinken dan ze gewend zijn of zelfs van plan waren.
Drankcarrière
In tegenstelling tot wat studenten vaak denken zijn ze in hun studententijd niet aan de top van hun alcoholcarrière, maar staan ze slechts aan het begin hiervan. Onderzoek toont aan dat de patronen die ze tijdens deze vormende fase van hun leven aanleren vaak op een later tijdstip weer komen bovendrijven. Deze patronen kunnen dan grote gezondheids- en sociaal-maatschappelijke problemen met zich mee brengen.