Persbericht Weteld Natuur Fonds
24 juli 2006
Twee lynxen dood na aanrijdingen
Twee lynxen zijn in de afgelopen twee weekenden aangereden door auto's op wegen in en rondom het Nationale Park Doñana in Zuid-Spanje, zo meldt het Wereld Natuur Fonds. Vorig weekend betrof het een van de laatste volwassen vrouwtjes-lynxen in dit gebied, zij overleed na een paar dagen aan haar verwondingen. Afgelopen weekend was een jonge mannelijke lynx op slag dood na een aanrijding. De Iberische lynx is 's werelds meest bedreigde katachtige, er leven nog maar een kleine 100 lynxen in het wild. De nog maar zeer kleine populatie lynxen in het Nationale Park Doñana is met deze twee aanrijdingen met maar liefst 10 procent afgenomen; er leven vermoedelijk nog maar ongeveer 20 lynxen in Doñana.
Naar aanleiding van gemengde berichten over het feit dat de vierjarige vrouwtjeslynx die vorig weekend is aangereden twee jongen zou hebben, hebben de autoriteiten enkele dagen gezocht naar haar kroost. De zoektocht bleef echter zonder resultaat en is nu gestaakt. De aangereden vrouwtjes-lynx is een van slechts 5 - 10 geslachtsrijpe vrouwtjes-lynxen die nog over zijn in Doñana.
Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat de wegen in Doñana een desastreus effect hebben op de alsmaar teruglopende populatie lynxen en roept de regionale overheid van Andalusië op om een verbod op de aanleg van wegen door lynx-leefgebied in te stellen. Sinds 2000 zijn zestien lynxen gedood op de wegen in Doñana. "Het is onacceptabel dat lynxen nog steeds verongelukken op de wegen door Doñana" aldus Luis Suárez van het Spaanse WNF. "Elk jaar neemt het sterftecijfer als gevolg van versplintering van het leefgebied van de lynx toe en de autoriteiten slagen er maar niet om de lynxen te beschermen". Het Wereld Natuur Fonds hekelt de apathische houding en het slechte beleid van de autoriteiten en vraagt om interventie door de EU.
In en rond Doñana liggen zowel legale als illegale wegen. Zo is de weg tussen Villamanrique de la Condesa en El Rocio - oorspronkelijk een landweg - door de regionale overheid illegaal geasfalteerd. Het WNF probeert deze weg nu gesloten te krijgen. De weg voert dwars door het broedgebied van de Iberische lynx. Het verkeer op deze weg rijdt te hard (tot 120 km per uur) en neemt in omvang toe omdat inwoners van Sevilla die op weg zijn naar de stranden van Matalascanas en Mazagon de weg steeds meer zijn gaan gebruiken om de drukte op de hoofdwegen te omzeilen.
De Europese Commissie heeft al vastgesteld dat deze weg onder andere in strijd is met de Habitat Richtlijn. Het WNF en lokale natuurbeschermers hebben onlangs te horen gekregen dat het Europese Gerechtshof de klacht die de Europese Commissie heeft ingediend over deze weg zal beoordelen.
In het afgelopen jaar zijn 8 lynxen doodgegaan in Doñana, waarvan 3 op de wegen in het park. Van 1982 - 1989 was het verkeer verantwoordelijk voor 19 procent van lynx-sterfgevallen in de regio. Tussen 1990 en 1999 is dit percentage opgelopen tot bijna 42 procent, en sinds 2000 tot maar liefst ruim 55 procent.
Een andere belangrijke bedreiging waar de lynx mee kampt is een tekort aan prooidieren, en dan met name konijnen. Het lynxendieet bestaat voor 80 procent uit konijnen. Sinds de jaren vijftig is het aantal konijnen ernstig afgenomen, onder andere door ziektes. Verder is veel van zijn oorspronkelijke leefgebied verdwenen, aangetast en versnipperd door landbouw en recreatie. De resterende wilde lynxen zijn zo in kleine groepjes verdeeld geraakt en zijn door wegen en dammen niet langer in staat om (veilig) van gebied naar gebied te trekken.
////////////////////
Informatie op internet:
Klik via de homepage www.wnf.nl achtereenvolgens op 'Over het WWF', 'Natuurbescherming' en 'Projecten' en type in de zoekbalk vervolgens lynx (excuses voor dit ongemak, een beknopte url doorgeven
is wegens een storing helaas niet mogelijk)
Op aanvraag beschikbaar:
Fototmateriaal van de Iberische lynx
Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter Wereld Natuur Fonds
Tel: 030-6937832, 06-29535947, email: enaber@wwf.nl
-
Wereld Natuur Fonds
Boulevard 12
3707 BM Zeist
Wereld Natuur Fonds Nederland