Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, nr 061, 14 augustus 2006

PRIVAAT GELD MOEILIJK LOS TE KRIJGEN VOOR GROENE DIENSTEN

Ondernemers die 'groene diensten' aanbieden, doen dit tot nu toe zelden op basis van private financiering. Dat concludeert het LEI, onderdeel van Wageningen UR, in een onderzoek naar de financieringsmogelijkheden van diensten voor kwaliteitsverhoging van het landelijk gebied. Het onderzoek is verricht in opdracht van de WOT Natuur & Milieu en het Milieu- en Natuurplanbureau.

Groene diensten zijn vrijwillige activiteiten van ondernemers op het gebied van natuur, water, landschap en toegankelijkheid, die de kwaliteit van het landelijk gebied verhogen. Voorbeelden zijn weidevogelbeheer en openstelling van terreinen voor wandelaars. Dat deze diensten nog vaak met publiek geld worden betaald, heeft te maken met de vandaag de dag in onze maatschappij gangbare opvatting dat iedereen gratis toegang moet hebben tot 'publieke goederen', zoals natuur. Maar ook nodigt het lage rendement particulieren niet uit om in groene diensten te investeren.

Een mogelijkheid voor private financiering biedt de zogenaamde 'rood voor groen' aanpak. Hierbij wordt de (verwachte) winst van een bouwproject gebruikt om een landschappelijke verbetering of natuurverbetering te realiseren. De toepassingsmogelijkheden voor deze benadering zijn echter sterk van de omgeving afhankelijk en vereisen een cultuuromslag ten opzichte van de traditionele scheiding tussen stedelijke en landelijke gebieden. Deze en andere nieuwe initiatieven kampen bovendien met hoge transactiekosten (voor het inwinnen van informatie en het maken van afspraken), onder meer vanwege de complexe regelgeving op gebied van ruimtelijke ordening en de verlening van overheidssteun.