Himalaya Filmfestival uit Nederland in Japan van start

Himalaya filmfestival

Nederlands succes van start in Tokio

Himalaya Filmfestival uit Nederland in Japan van start

Het organiserend comité van het Himalaya Filmfestival organiseert in de maand augustus het filmfestijn in Tokio, Japan. Het van oorsprong Nederlandse evenement trekt veel belangstelling van zowel bezoekers als landen die het concept willen overnemen.

Het festival start op 14 augustus in de NHK Fureai Hall in Tokio. Gedurende acht dagen worden er zestien kwaliteitsfilms en documentaires vertoond over allerlei aspecten van de Himalaya regio, dat bestaat uit Nepal, Tibet, Bhutan, India en Pakistan. Daarnaast wordt er een symposium gehouden dat ook wordt uitgezonden op de Japanse televisie. Het thema: "Hoe om te gaan met de opwarming van de aarde, te beginnen in de Himalaya regio.' IJskappen en gletsjers in de Himalaya smelten in razend tempo tot wel honderden meters per jaar, waardoor de kans op aardbevingen fors toeneemt.

"Als organisatie geloven wij dat een dergelijk filmfestival kan bijdragen aan de verhoudingen en het begrip van mensen voor de Himalaya regio en haar inwoners', aldus initiator Glenn Mitrasing. "De films en documentaires geven inzicht over de cultuur, bevolkingsgroepen en de omgeving.'
Het jaar 2006 betekent voor Japan ook het vijftig jarig jubileum van de realisering van diplomatieke relaties met Nepal. Ook is het vijftig jaar geleden dat een Japanse klimexpeditie voor het eerst de 8163 metershoge berg Manaslu beklom.

In 2003 vond de allereerste editie van het Himalaya Filmfestival plaats in Amsterdam. Het festival is uitgegroeid tot een toonaangevend evenement dat vorig jaar 23 buitenlandse filmmakers te gast had. In tweeëneenhalve dag werden maar liefst 72 films vertoond.

In samenwerking met de Japanse Omroeporganisatie NHK (vergelijkbaar met de Nederlandse NPS) dit jaar voor het eerst in Japan.

Belangstellenden kunnen in het najaar terecht in Enschede, Alkmaar, Tilburg en Rotterdam voor 'Yaks on Tour', een selectie uit de drie Nederlandse edities van het filmfestival. Voor data kunt u kijken op www.himalayafilmfestival.nl Op 10 & 11 februari 2007 zal ook in Nederland weer een nieuw Himalaya Filmfestival gehouden worden.