Verdenking vogelgriep Diergaarde Blijdorp Rotterdam
In Diergaarde Blijdorp zijn vier jonge sperweruilen onlangs ziek geworden en inmiddels overleden. De uiltjes zijn geboren na de laatste vaccinatieronde en waren daarmee nog niet ingeënt tegen vogelgriep. Het eerste dier werd ziek op 27 juli. Op 31 juli en 7 augustus werden nog twee uilen ziek; deze twee dieren zijn op 9 augustus overleden. Toen is het onderzoek gestart. Op 10 augustus werd vierde uil ook ziek. De zieke dieren zijn geruimd. Op onze site kunt u informatie lezen over deze gebeurtenis.
Wat is vogelgriep?
Vogelgriep, ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd, wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen die verwant kunnen zijn aan het menselijke griepvirus. Het is zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Ook andere vogels kunnen besmet raken. Afhankelijk van het type virus kan het bij deze dieren een snel verlopende ziekte zijn die tot sterfte leidt. De dieren zijn dan zichtbaar ziek. Sommige watervogels kunnen dit soort virussen bij zich dragen zonder er zelf ziek van te worden. In zeer zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette vogels - kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren.
Er is een verdenking van vogelgriep. Om welke virus gaat het in de diergaarde? In Blijdorp is er sprake van verdenking. Deze verdenking duidt mogelijk op de virusvariant H5N1 die ziekmakend is voor vogels en bij nauw contact met een besmet dier ziekmakend kan zijn voor mensen. Daarom worden nu maatregelen genomen.
Hebben mensen risico gelopen? Nogmaals: mensen lopen alleen risico op besmetting met het vogelgriepvirus als zij intensief contact hebben met dieren. Bezoekers hebben dergelijke contacten niet. Daarom hebben zij geen risico gelopen. Ook blijft de dierentuin gewoon open voor bezoekers. Kunnen mensen de diergaarde blijven bezoeken? Ja, bezoekers kunnen gewoon naar Blijdorp gaan. Bezoekers hebben namelijk geen intensief contact met de vogels. Zijn er voorzorgsmaatregelen voor bezoekers van Diergaarde Blijdorp genomen? De dierentuin blijft open. Voor bezoekers worden geen extra maatregelen genomen. De vogels die nog niet waren ingeënt de jonge kuikens die dit jaar geboren zijn worden nu alsnog ingeënt of opgehokt. De volière van de sperweruilen is afgeschermd. Heeft het personeel van de dierentuin risico gelopen? De directe verzorgers hebben wel intensief contact met deze dieren. Voor hen zijn maatregelen genomen. Zij slikken uit voorzorg medicijnen (virusremmers). De GGD houdt deze personen in de gaten. Op dit moment heeft niemand klachten. De incubatietijd is zeven dagen. Welke maatregelen worden genomen voor het personeel van de dierentuin?
Mensen die beroepsmatig betrokken zijn bij mogelijk besmette dieren, is geadviseerd om beschermende kleding te dragen tijdens intensief contact met de uilen. Hiervoor bestaan richtlijnen en draaiboeken. Daarnaast krijgen deze mensen als extra voorzorg een kuur antivirale medicijnen (Tamiflu). Hoe zijn de dieren besmet geraakt? Het is nog niet bevestigd dat het om het H5N1-virus gaat. Hoe de mogelijke besmetting tot stand is gekomen is nog onderwerp van onderzoek. Wanneer is daar meer duidelijkheid over? Daar is nu niets over te zeggen. Dat is een vraag voor het ministerie LNV; dat kan het beste aangeven hoe het precies met dit onderzoek is gesteld. Wat doet de gemeente Rotterdam? Welke maatregelen worden genomen? Mensen lopen alleen risico op besmetting door intensief contact met dieren. Dus een bezoeker van de dierentuin loopt geen risico. Dat laten we het publiek weten. Dat doen we door de pers te informeren, maar ook zullen we het publiek infomeren via onze websites en via een callcenter. Dit callcenter is actief van zondag 13 augustus om 09.00 uur tot 19.00 uur. Het telefoonnummer is 0800 1351.
Meer informatie:
Callcenter: 0800 - 1351
Website RIVM
http://www.rivm.nl/gezondheid/infectieziekten/vogelgriep/vragenenantwoordenvogelgriep.jsp
Website Ministerie LNV
http://www9.minlnv.nl/servlet/page?_pageid=1012&_dad=portal30&_schema=PORTAL30