11 augustus 2006
Onderwerpen Nioscoop,13 augustus 2006,12.33 tot 13.03 uur,Ned 1
Professoren over de islam
In Nioscoop een gesprek met drie professoren van de theologische faculteit van de universiteit van Marmara in Turkije. De islamitische geleerden Mahmut Yasar Kandemir, Rasit Kucuk en Ismail Lutfi Cakan praten over het imago van de islam wereldwijd.
Overeenkomsten en verschillen bijbel en koran
De profeet Mohammed ziet zichzelf staan in de profetische traditie die met Abraham begint en ook Mozes en Jezus omvat. Jodendom, christendom en islam zijn op deze manier nauw verbonden geraakt. Emeritus-hoogleraar Anton Wessels is islamoloog, predikant en auteur van onder meer Islam verhalenderwijs en Gelukkig in de Akbarstraat dat binnenkort in het Engels uitkomt onder de titel Muslims and the West. Can They be Integrated. NIO sprak met Wessels over de overeenkomsten en verschillen tussen de bijbel en de koran.
Nederlands Grootste Nachtmerrie
Nederlanders hebben angst voor de islam, aldus een onderzoek van het AD. Nioscoop trok naar Alphen a/d Rijn waar 's werelds grootste arabischtalige rapper Salah edin residentie houdt. Salah edin is jong en energiek. Hij is moslim en is er trots op. Hij noemt zichzelf jihad-strijder met als enige wapen het woord. "Een moslim praat," zegt hij, en Salah edin heeft veel te zeggen. Hij noemt zich Nederlands Grootste Nachtmerrie - ik draag een baard, ben Marokkaan en lijk op Mohammed B. - en beschouwt het als een eretitel. Moeten we bang zijn voor Salah edin?
----------
Nio-radio, 12 augustus 2006, 19.50 tot 20.30 uur, Radio 747
Soefi's in Rotterdam
In het Wereldmuseum in Rotterdam vond zaterdag 5 augustus voor de negende keer "Het Feest van Liefde & Vriendschap" plaats. De geboortedag van Ali, de schoonzoon van de profeet, was voor het Wereldmuseum de aanleiding om samen met de soefi's van de Ne'matollahi Safialiashahi Soefi Orde een speciale bijeenkomst te organiseren. De van oorsprong Iraanse Ne'matollahi Safialiashahi Soefi Orde heeft sinds enkele jaren haar hoofdkwartier in de Maasstad en kent telkens meer Nederlandse volgelingen. Het belijden van de islam is zelfs geen voorwaarde meer om lid te zijn van de orde. NIO-radio was aanwezig.
Crisis in Midden-Oosten
Het is voor verschillende hulporganisaties niet makkelijk om hun werk te verrichten in het zuiden van Libanon. Alle wegen en bruggen zijn door Israel vernield. Eén van die organisaties die bezig is met het bieden van hulp aan de libanezen is Islamic Relief Nederland. Een gesprek met de directeur van Islamic Relief Nederalnd, de heer Mustafa Bouchalik .
Palestijnse kinderen in Nederland
Deze week is er een groep van dertig Palestijnen naar Nederland gekomen om ideeën te wisselen met hun leeftijdgenoten over allerlei onderwerpen, en met name de religie. Deze groep jongeren is uitgenodigd door stichting Atlantic Bridge. In NIO-radio legt de directeur van stichting Atlantic Bridge uit wat het nut van deze reis is.
Voor de redactie:
Nederlandse Islamitische Omroep