Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Fietsexcursie door Leidsche Rijn
Zondag 13 augustus

Architectuurcentrum Aorta organiseert op zondag 13 augustus aanstaande een excursie per fiets door het stadsdeel Leidsche Rijn.

Leidsche Rijn is niet zo maar een nieuwbouwwijk. De afmetingen van het plan ontstijgen die van voorgaande nieuwbouwprojecten of buitenwijken. In 2015 moeten 30.000 woningen en 70.000 m2 kantoorruimte samen met de nodige kleinschalige voorzieningen, zoals winkels, scholen en ouderenvoorzieningen, en een aantal grootschalige voorzieningen, zoals bruggen en parken, opgeleverd zijn.

Om grip te krijgen op de enorme onderneming wordt het gebied opgevuld in verschillende gedeelten, de zogenaamde scherven, waar afzonderlijke stedenbouwkundige plannen voor worden gemaakt. De verschillende zones voor wonen, werken en winkelen en andere centrumactiviteiten worden stukje bij beetje ingevuld. De charme van dit stadsdeel en het stedelijke gevoel dat men er ondervindt, moet voortkomen uit een organische groei, die zich uitstrekt over langere periodes en verschillende stijlen. Doordat de ontwikkeling over een langere tijd wordt uitgesmeerd, kan er gemakkelijk op veranderende, architectonische en stedenbouwkundige opvattingen worden ingespeeld. Nu is al zichtbaar, dat de architectuur aan een omslag onderhevig is. Aanvankelijk toonde de overheid bij het invullen van de VINEX-wijken een ongenadige drift tot modern bouwen. Maar steeds vaker verschijnen er woningen met een traditionele uitstraling, van een villa uit de Vechtstreek tot bakstenen, 'jaren dertig' woningen.

Met de invulling van deelgebieden in verschillende fasen is het beter mogelijk om in te springen op veranderende behoeften van de (toekomstige) bewoners. Vooralsnog zijn dat voornamelijk gezinnen met jonge kinderen, die aan de drukte van de stad wensen te ontsnappen en door het wonen in het groen worden aangetrokken, dichtbij de geneugten van een stad en toch genoeg ruimte voor een tuin. Als de kindergolf voorbij is, zal men zich in Leidsche Rijn op moeten maken voor de inmiddels vergrijzende babyboomers. Hiermee wordt in de architectuur rekening gehouden, zoals bij enkele schoolgebouwen, waarvan de lokalen gemakkelijk zijn om te toveren in drempelloze appartementen met balkon of tuin. Door het realiseren van projecten met meer stedelijke dichtheid en bijbehorende bouwhoogte krijgt Leidsche Rijn op sommige plaatsen ook echt de uitstraling van een stad.

Leidsche Rijn verschilt in enkele opzichten van eerder gebouwde, nieuwe stadsdelen of nieuwe steden in vers polderland. De cultuurhistorische hoofdstructuren blijven zichtbaar en de positie van het gebied ten opzichte van zijn omgeving blijft herkenbaar, terwijl voor de nieuwe bewoners identificatie met het verleden van hun woonplaats mogelijk blijft in meer dan alleen de straatnamen. Met de nieuwe inrichting van het gebied is ook rekening gehouden met andere bestaande, landschappelijke elementen, zoals volwassen fruitbomen en archeologische bodemschatten.

Ondanks de felle kritiek op VINEX-locaties in het algemeen en Leidsche Rijn in het bijzonder wordt er inmiddels al meer dan tien jaar met veel overgave gebouwd en ook met veel overgave en plezier gewoond. In deze excursie staan de architectuur en het wonen in Leidsche Rijn centraal. Oordeelt u zelf.

Onder leiding van architect Joos van den Dool wordt een deel van het gebied bezocht en krijgt u uitleg over de opzet van dit gebied, de verschillende deelgebieden en afzonderlijke gebouwen. De route gaat onder meer langs projecten in Langerak, Parkwijk, het winkelcentrum van AWG architecten, het paviljoen van Stanley Brouwn, de Kersentuin, het Amaliapark, de school van Wiel Arets.

Aanvang: 15.00 uur
Duur: ca. 2 uur

Deelname excursie: 9,50 euro; vrienden van Aorta, studenten en U-pas-houders: 8,00 euro Vertrek: Engelse Pub The Gardian, Van Seijpesteynkade 1, nabij het hotel Holiday Inn. Inschrijving en informatie: Van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich per e-mail opgeven (tours@aorta.nu), maar ook telefonisch of aan de balie. Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de rondleiding niet door.

De rondleiding maakt deel uit van het rondleidingenprogramma van architectuurcentrum Aorta langs (moderne) architectuur en landschapsarchitectuur in Utrecht. Het programma voor 2006 staat op onze website: www.aorta.nu .

Architectuurcentrum Aorta is voor publiek geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur en telefonisch bereikbaar binnen kantooruren en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030) 2321686.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht