Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

11 augustus 2006

RECORDJAAR VERWACHT VOOR EUROPESE BELEGGINGSMARKT


* Duitsland heeft na Engeland de meest actieve markt
* Sterke groei in Rusland

* Rendementen in Nederland dalen verder

Cushman & Wakefield heeft een Europees overzicht van alle beleggingen in commercieel vastgoed opgesteld. De verwachting is dat het jaar 2006 een recordjaar gaat worden. Het beleggingsvolume bedroeg in het eerste halfjaar van 2006 bijna 87 miljard euro. Het totaal in vastgoed belegde volume ligt daarmee 27% hoger dan in het eerste halfjaar van 2005. Hoewel 2005 op het gebied van vastgoedbeleggingen als een recordjaar wordt beschouwd, verwacht Cushman & Wakefield dat dit jaar opnieuw een record in Europa wordt gebroken.

Hajo Frieman, Hoofd Research van Cushman & Wakefield in Amsterdam, zegt: 'We verwachten op dit moment voor dit jaar een totaal volume van ruim ¤165 miljard, een sttijging van circa 10% ten opzichte van 2005. Het aandeel binnen Europa van het Verenigd Koninkrijk zakt daarbij van 50 procent naar 40 procent. Duitsland, Frankrijk en een aantal opkomende markten vullen dit gat op.'

'Grote panden en portefeuilledeals blijven een belangrijke aanjager van de markt. Met een aantal grote transacties die in het begin van het derde kwartaal gaande zijn of al zijn afgerond, zal deze trend dit jaar zeker doorzetten,' voegt Frieman toe.

Hij vervolgt: 'Het aantal bieders is nu weliswaar vaak lager dan een halfjaar geleden, maar de vraag en de prijs blijven onverminderd hoog. Het is het gebrek aan aanbod dat het beleggingsvolume tegenhoudt van nog hogere records en niet een gebrek aan vraag. Het blijft een zeer competitieve markt.'

Aanvangsrendementen dalen
De aanvangsrendementen blijven door die prijsontwikkeling dalen. De gemiddelde 'prime yields' daalden in Europa naar 5,9 procent aan het einde van het tweede kwartaal, terwijl deze in december 2005 nog 6,2 bedroegen. Dit jaar was de daling van de aanvangsrendementen in Europa het sterkst in de kantoren en industriële markt met een daling van 25-30 basispunten (bp). De retailmarkt blijft echter niet veel achter met een gemiddelde daling van 19 bp in de eerste zes maanden van 2006. Het tempo waarin de rendementen dalen, begint echter af te remmen. De daling bedroeg gemiddeld 18 bp in het eerste kwartaal en 7 bp in het tweede kwartaal. Cushman & Wakefield verwacht dat de daling van de aanvangsrendementen nog lang niet voorbij is, maar de snelheid waarmee ze dalen is er duidelijk uit.

De meeste beleggingsactiviteit vindt plaats op de Europese kantorenmarkt waar dit jaar iets meer dan 50 procent van de beleggingstransacties heeft plaatsgevonden. Dit was in 2005 nog 48 procent. Het aandeel van de retailmarkt binnen de Europese beleggingen is van 29 naar 28 procent marginaal gedaald ten opzichte van 2005.

Groei in Rusland en Duitsland
Hajo Frieman licht toe: 'Er bestaat bij beleggers toenemende interesse voor opkomende markten. Vooral in Rusland zien we een sterke groei van het beleggingsvolume. Vorig jaar werd er nog voor 1,2 miljard euro belegd in commercieel vastgoed, terwijl we voor dit jaar een volume verwachten van ruim 3 miljard euro. Ook Turkije, Slowakije, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië hebben tot nu toe een sterke groei laten zien.'

'De grootste groei is echter te zien in Duitsland waar het beleggingsvolume in het eerste half jaar al 61 procent hoger ligt dan het volume voor heel 2005. Bij voortzetting van deze trend ligt Duitsland niet alleen voor op de rest van het vasteland van Europa, maar zou het ook wel eens de strijd met het Verenigd Koninkrijk aan kunnen gaan als meest prominente markt' zegt Frieman.

De situatie in Duitsland staat niet op zichzelf. Ook Frankrijk ziet wederom een jaar tegemoet met sterke groei en lijkt de 20 miljard euro te overschrijden als er genoeg aanbod beschikbaar is. Ook Spanje, Noorwegen en kleinere markten zoals Nederland, België, Oostenrijk, Denemarken, Luxemburg en Griekenland doen het goed en laten een toename in het beleggingsvolume in het eerste half jaar zien ten opzichte van dezelfde periode in 2005.

Minder activiteit in het Verenigd Koninkrijk
Daarnaast zijn er ook landen die het ten opzichte van dezelfde periode in 2005 minder goed doen. In het Verenigd Koninkrijk ligt het gemiddelde beleggingsvolume per kwartaal bijna 39 procent lager dan vorig jaar. Finland, Zwitserland, Portugal, Ierland en Italië zitten in dezelfde positie. In Centraal-Europa hebben Polen en Hongarije het moeilijk om aan beleggingsproducten te komen om aan de vraag te voldoen.

Als gevolg hiervan vindt er behoorlijk wat beweging plaats op de ranglijst van Europese markten als het gaat om beleggingsvolume. Duitsland stijgt van de vierde naar de tweede plaats en Rusland stijgt zeven plaatsen en heeft nu een plek in de top 10. Andere opvallende stijgers zijn Tsjechië (stijgt vijf plaatsen naar 12), Slowakije (stijgt vier plaatsen naar 17) en Bulgarije (stijgt vijf plaatsen naar 20).

Nederland
In Nederland is momenteel voor bijna 4 miljard euro in vastgoed belegd. Daarmee komt het volume mogelijk iets hoger uit dan vorig jaar. Vooral winkels staan op dit moment in de belangstelling bij beleggers. Omdat, net als elders in Europa, de vraag hoog blijft en het aanbod schaars is, staan ook hier de rendementen onder neerwaartse druk. Momenteel ligt de top voor winkels net beneden de 5%. Nederland is dus verhoudingsgewijs wel 'duurder' dan het Europese gemiddelde, maar daar staan goede huurinkomsten en een stabiele markt tegenover.

Vooruitkijkend
Hajo Frieman: 'De daling van de rendementen lijkt zich binnen Europa te stabiliseren in het midden van 2007. Beleggers zouden hierop kunnen anticiperen door zich te richten op gebieden waar de huurgroei zijn top nog niet heeft bereikt en waar een tekort is aan moderne commerciële ruimten. Steden waar private partijen samen met lokale overheden actief werken aan ontwikkeling, herontwikkeling en actief beheer van de openbare ruimte kunnen hier een interessant verschil maken. Nederland, een land waar traditioneel stadsplanning hoog op de agenda staat, zou daarom wel eens voor ondernemende beleggers aan aantrekkelijkheid kunnen winnen.'

/EINDE BERICHT