Het Nederlandse Rode Kruis

10 augustus 2006
Midden-Oosten conflict: hulptransporten stranden

Deze ambulance van het Libanese Rode Kruis werd onlangs beschoten. De patiënt die vervoerd werd verloor een been.

In het conflictgebied in het Midden-Oosten verlenen de Rode Halve Maan, de Rode Davidster en het Rode Kruis hulp. In de vuurlinie probeert het Libanese Rode Kruis gewonde burgers te bereiken. Het enige wat hen dan beschermt is het rode kruis-symbool. Onlangs werd er weer een ambulance beschoten. De patiënt die het Rode Kruis erin vervoerde verloor een been.

Alles kwijt
Het Libanese Rode Kruis vangt vluchtelingen op en geeft hen water, voedsel, dekens en gratis medische zorg. Ook geeft het Rode Kruis de getraumatiseerde mensen psychologische hulp. Hassan Mohammed Abadi is één van de vluchtelingen. Hij bivakkeert nu met zijn vier kinderen in een schoolgebouw. We zijn alles kwijt, zegt hij. Onze bezittingen, onze huis, zelfs onze waardigheid. Want nu zijn we afhankelijk van de goedheid van anderen.

In Zuid-Libanon zijn de bruggen vernietigd. Vrijwilligers van het Rode Kruis transporteren hulpgoederen met de hand de rivier over.

In Zuid-Libanon zijn de omstandigheden zeer moeilijk. Door de bombardementen is een groot deel van de infrastructuur vernietigd. Bruggen en wegen zijn verdwenen of onbegaanbaar. Dit maakt het erg moeilijk om noodhulpgoederen op de juiste plek te krijgen. Ze worden soms met de hand rivieren over getransporteerd.

Opvang goed geregeld
Circa 1 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Een groot deel van hen vluchtte naar Syrië waar de Rode Halve Maan hen opvangt. Willem Smit, een hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis helpt er met de logistiek. Hij vertelt: Z´n 53.000 vluchtelingen zijn hier nu aangekomen. De opvang van de mensen is goed geregeld. Ze verblijven in scholen of in kostgezinnen en er is voorlopig voldoende voedsel voorradig.

Zuid-Libanon: vluchteling ontvangt dekens en een hygiëne-pakket

In Israel is Magen David Adom (de Rode Davidster) bezig met de hulpverlening. Huri Salim is ambulanceverpleegkundige. Het is niet makkelijk te beschrijven hoe mijn werkdagen er nu uitzien. Patiënten behandelen terwijl de sirenes afgaan en Katjoesja-raketten vallen is niet iets waar je aan went.

Meer informatie:

* Luister naar de reportage van het Radio 1 Journaal waarin Rode Kruis-medewerker Willem Smit over de hulpverlening vertelt. Klik op deze link, ga naar 10 augustus en klik op Bernard Bouwman over vluchtelingenopvang in Syrië

* Doneer nu aan giro 7447!

* Dossier conflict Midden-Oosten

* Humanitair oorlogsrecht

* Op zoek naar familie? Bezoek de Familylinks website (www.familylinks.icrc.org)