Ingezonden persbericht


-------------------------------PERSBERICHT------------------------------

Jongeren oordelen negatief over het welzijn van vleesvarkens en (vlees)kippen

Productiedieren hebben het slecht

Ongeveer 50% van de leerlingen in het Voortgezet Onderwijs oordeelt negatief over de kwaliteit van leven van vleesvarkens en (vlees)kippen in de bio-industrie. Na het zien van een korte documentaire over het leven van productiedieren, vindt zelfs 90% van de leerlingen dat het welzijn van deze dieren slecht is.

De resultaten zijn afkomstig van een onderzoek dat studenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein hebben uitgevoerd, in opdracht van de Stichtingen Varkens in Nood en Ciwf onder 450 leerlingen in de klassen 4 t/m 6 van Havo en VWO.

Als jongeren weten hoe dieren gehouden worden, kiezen ze voor biologisch vlees

Leerlingen zeggen na de documentaire mens-dier-voedsel gezien te hebben ook de daad bij het woord te willen voegen: voor de documentaire kiest 63% voor goedkoop vlees, daarna is dat nog maar 22%. Omgekeerd groeit de wens om biologisch of scharrelvlees te kopen van 31% naar 66%. Minder vlees eten en vegetarisch eten stijgt van 5% naar 12%.

Overheid moet biologisch vlees goedkoper maken

60% van de jongeren eet graag vlees. Desalniettemin vindt het merendeel van de jongeren dat ze zelf weinig invloed hebben op de kwaliteit van het leven van productiedieren. Vandaar ook dat 90% vindt dat de overheid het dierenwelzijn goed zou moeten regelen door biologisch vlees goedkoper te maken.

Termen als biologisch en bio zijn verwarrend

Een ander opmerkelijk feit is dat de termen intensieve veehouderij, bio-industrie en biologisch voor veel verwarring zorgen. Zo weten veel jongeren niet of bio-vlees nu slecht of juist goed is. Na het zien van de documentaire is de verwarring over deze termen alleen maar groter is geworden! Varkens in Nood pleit er dan ook voor de term biologisch te vervangen door ecologisch en bio-industrie door vee-industrie.

Voorlichting op school is gewenst

Verder is het dringend nodig dat leerlingen onderwijs krijgen over de 550 miljoen dieren die jaarlijkse in de Nederlandse vee-industrie gedood worden. De kennis hierover is onvoldoende. Dit verklaart voor een belangrijk deel waarom veel jongeren zonder nadenken vlees uit de vee-industrie consumeren.

Documentaire over de vee-industrie valt in de smaak bij leerlingen en docenten

4,8% van de jongens en 0,9% van de meisjes vond de documentaire saai en oninteressant. De overige scholieren vonden het boeiend en interessant of schokkend en confronterend of wel o.k.. 84% van de docenten zou de documentaire bij collega's aanbevelen.

De documentaire is gratis te downloaden of als DVD te bestellen via www.mens-dier-voedsel.nl. De documentaire is gemaakt door de Stichting CIWF Nederland en de Stichting Varkens in Nood. De film werd ingesproken door Daphne Bunskoek.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan op vijf - geografische gespreide - scholen waar in totaal 450 leerlingen aan meededen. Het onderzoek werd uitgevoerd door twee studenten, Eefje Wiegers en Nanine van der Wal, en werd begeleid door Hans Hopster (lector dierenwelzijn) en Rik Mulder (docent marketing)) aan de Hogeschool Van Hall Larenstein, een onderdeel van de Universiteit Wageningen. Het rapport is te downloaden vanaf de website www.varkensinnood.nl.

Het onderzoek begon met een enquête om de basiskennis en de standpunten van de leerlingen te meten. Vervolgens werd de documentaire mens-dier-voedsel (deze is te downloaden en/of te bekijken via www.mens-dier-voedsel.nl) vertoond. Hierna volgde een tweede enquête om te analyseren of er een verschuiving in kennis en standpunten plaats had gevonden.

Het blad Bionieuws, vakblad van de biologen schreef over de documentaire:

Dier & Leed

De bio-industrie is een hel wat dierenwelzijn betreft. Dier-en mensonwaardig. Die boodschap is met indringende beelden tot afstompens toe geserveerd door dierenbeschermers en vegetarische wereldhervormers. De Stichting Varkens in Nood komt met een intelligentere aanpak. In een nieuwe DVD worden in twintig minuten de natuurlijke behoeften, instincten en intelligentie van varkens en kippen getoond en hoezeer de huisvesting in de bio-industrie daar afbraak aan doet. Het geheel geeft met ingetogen commentaar van Daphne Bunskoek een evenwichtig beeld van de problematiek en de alternatieven. De film ontbeert de gebruikelijke sensationele actiepraat en dat maakt het geschikt als introductie voor de bovenbouw en eerste jaar van HBO en universiteit.

Voor overige vragen:

STICHTING VARKENS IN NOOD

Postbus 14584 - 1001 LB Amsterdam

Hans Baaij

020 617 77 57 - 06 26 67 68 68

hans@varkensinnood.nl

www.varkensinnood.nl