Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

Persbericht donderdag 10 augustus 2006

PvdA wil Rotterdams Schoolboekenfonds

De scholen gaan bijna weer beginnen. Dit betekent dat alle leerlingen weer hun schoolboeken voor het nieuwe jaar moeten kopen. En dat wordt ieder jaar duurder! Er zijn dan ook steeds meer leerlingen die geen of niet alle boeken aanschaffen. PvdA-raadslid Metin Çelik: "Van de Rotterdamse scholen krijgen we regelmatig signalen dat er steeds meer leerlingen zijn die geen lesboeken hebben. Gevolg is dat deze leerlingen een deel van de theorie missen en slechter presteren. Een van de verklaringen is de gestegen prijs van de schoolboeken, het is voor ouders gewoon te duur om voor hun kind(eren) jaarlijks alle boeken aan te schaffen."

In juni van dit jaar verscheen nog een rapport van het ministerie van Onderwijs (uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers) waaruit blijkt dat de prijs van schoolboeken voor het middelbaar onderwijs de afgelopen jaren met zo'n 35 procent is gestegen. Een middelbare scholier heeft jaarlijks gemiddeld 300 euro nodig om alle boeken te kunnen aanschaffen. Maar bedragen van 450 tot 600 euro voor een pakket boeken zijn geen uitzondering.

De PvdA in de Tweede Kamer heeft een voorstel gedaan voor een landelijk boekenfonds. Met zo'n fonds kunnen scholen zelf hun boeken aanschaffen (positief effect is dat scholen dan ook kostenbewust naar de prijs van lesmethodes gaan kijken) en de leerlingen lenen de boeken vervolgens van school. Maar minister Van der Hoeven van Onderwijs wil voorlopig geen geld uittrekken voor een dergelijk fonds. Çelik: "Ik vind dat geen enkel Rotterdamse leerling zonder boeken naar school mag. Daarom denkt de PvdA aan het instellen van een Rotterdams Schoolboekenfonds." Zolang er nog geen schoolboekenfonds is zouden ouders gecompenseerd kunnen worden voor de boekenkosten. Ouders met een uitkering met schoolgaande kinderen krijgen nu al een tegemoetkoming voor de kosten van schoolboeken, maar mensen die daar net boven zitten niet. En ook voor hen zijn het flinke kosten, vooral als er meerdere kinderen tegelijk naar de middelbare school gaan. Metin Çelik heeft hierover vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder.

Meer informatie:
Metin Çelik, 06-462 969 25

Bijlage:
Schriftelijke vragen Metin Çelik over de kosten van schoolboeken

Monique Smits, communicatie
010-417 9368, 06-123 55 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Fractie PvdA Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam
010-417 2105
pvda@stadhuis.rotterdam.nl
www.pvdarotterdam.nl

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Betreft: prijzen van schoolboeken

Rotterdam, 10 augustus 2006

Geacht College,

Eind juni verscheen een rapport van het ministerie van Onderwijs (uitgevoerd door PriceWaterhouseCoopers) waaruit blijkt dat de prijs van schoolboeken voor scholieren in het middelbaar onderwijs de afgelopen jaren is toegenomen met zo'n 35 procent. Dat terwijl in diezelfde periode het inkomen van de ouders met maar 18 procent is toegenomen. Een leerling uit het middelbaar onderwijs heeft jaarlijks gemiddeld 300 euro nodig om alle boeken te kunnen aanschaffen. Andere bronnen spreken zelfs over bedragen van 450 tot 600 euro voor een pakket boeken.

Tegelijkertijd krijgen wij regelmatig signalen vanuit Rotterdamse scholen over het aantal leerlingen dat geen lesboeken heeft aangeschaft. Gevolg is dat deze leerlingen een deel van de theorie missen en slechter presteren. Een mogelijke verklaring is de gestegen prijs van de schoolboeken, het is voor ouders te duur om voor 1 of meer van hun kinderen jaarlijks nieuwe boeken aan te schaffen.


1. Is bij u bekend hoeveel leerlingen in Rotterdam deels of helemaal geen boeken hebben?
2. Zo ja, welke acties heeft het college genomen om het probleem aan te pakken?
3. Wat gebeurt er met leerlingen die zonder schoolboeken op school komen? Worden deze leerlingen geregistreerd? Zo ja welke acties nemen de scholen?
4. Worden ouders van leerlingen zonder schoolboeken benaderd door de school?
5. Zo nee, waarom niet en wat vindt het college hiervan?
6. Zo ja, tot welke resultaten heeft dat geleid?

De PvdA in de Tweedekamer heeft een voorstel gedaan voor een landelijk boekenfonds. Met dit fonds kunnen scholen zelf hun boeken aanschaffen (positief effect is dat scholen dan ook kostenbewust naar de prijs van lesmethodes gaan kijken), de leerlingen lenen de boeken vervolgens van school. Ondanks dat minister Van der Hoeven van Onderwijs sympathiek tegenover het plan staat, wil zij geen geld uittrekken voor een dergelijk fonds.

De Rotterdamse PvdA vindt dat geen enkel Rotterdamse leerling zonder boeken naar school mag. Een ambitie die overgenomen is door dit college. Gezien de gestegen boekenprijzen en het niet instellen van een landelijk boekenfonds heeft de PvdA de volgende vragen aan het college:


7. Welke mogelijkheden heeft het Rotterdamse college om alle leerlingen aan boeken te helpen?
8. Hoe staat het college tegenover het instellen van een specifiek Rotterdams Schoolboekenfonds?
9. Kunnen ouders op een andere manier gecompenseerd worden voor de kosten van boeken van hun kinderen?

Ouders met een uitkering met schoolgaande kinderen krijgen een tegemoetkoming voor de kosten van schoolboeken. Deze tegemoetkoming wordt regelmatig gebruikt om andere uitgaven te doen of schulden te dekken en niet gebruikt voor de schoolboeken. Gevolg is dat leerlingen de dupe zijn en ondanks de tegemoetkoming geen boeken hebben.


10. Zijn deze gevallen bij u bekend?

11. Welke instrumenten hebben wij om in dit soort gevallen het belang van de leerling voorop te stellen en te voorkomen dat geld bedoeld voor schoolboeken, voor andere doeleinden wordt gebruikt door de ouders?

Met vriendelijke groet,

Metin Çelik

---- --