EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

10-08-2006 - EVO: âGemeenten laten kansen liggen bij opvullen vacatures logistiek personeelâ

opvullen vacatures logistiek personeelâ

Het bedrijfsleven heeft een schreeuwend tekort aan goed opgeleid personeel voor logistieke functies. Toch doen gemeenten er niet alles aan om werklozen snel aan een baan te helpen. Gevolg van deze kloof tussen overheid en bedrijfsleven is dat veel kansen blijven liggen om werklozen in korte tijd aan het werk te helpen. Daarom pleit EVO ervoor dat uitkeringsinstanties in samenwerking met het bedrijfsleven meer vaart zetten achter het zoeken naar banen voor langdurig werklozen. Essentie is dat gemeenten sneller de kaartenbak erbij moeten pakken en geschikte kandidaten moeten selecteren, terwijl zij nu nog teveel blijven hangen in abstracte beleidsnotities.

Een daadkrachtiger aanpak is hard nodig, want bedrijven slagen er maar niet in de tekorten aan geschikt logistiek personeel op te vullen. Tegelijkertijd zijn in veel regioâs hoge werkloosheidscijfers, met name onder schoolverlaters. Zo telt Limburg maar liefst 50.000 werkzoekenden.

Daarom heeft EVO een programma (ReTurn) opgezet waarbij werklozen, met behoud van uitkering, in een paar weken opgeleid worden tot allround logistiek medewerker. Na de opleiding krijgen deelnemers drie maanden de mogelijkheid om in een bedrijf het geleerde in praktijk te brengen. EVO benadert daarbij bedrijven om werkervaringsplaatsen beschikbaar te stellen. Veel ondernemers zijn nu nog huiverig om mensen uit de kaartenbak een kans te geven. Om die reden neemt EVO een bemiddelende rol op zich. Op die manier brengt EVO uitkeringsinstanties, werkzoekenden en bedrijfsleven bij elkaar.

Projectleider Walter Cantrijn: âEr zijn gemeenten waar deze aanpak tot opmerkelijke successen heeft geleid. Voorbeelden daarvan zijn de gemeenten Sittard, Den Bosch en Amersfoort. Zo'n 80% van de deelnemers aan het project maakt inmiddels geen gebruik meer van de uitkering, omdat zij een arbeidscontract voor 6 tot 12 maanden hebben gekregen. Dat komt met name doordat deze gemeenten de kandidaten in hun kaartenbak persoonlijk goed kennen en zij heel praktisch en betrokken het juiste bedrijf bij de juiste persoon zoeken.

Wij zouden graag zien dat meer gemeenten meer zoân betrokkenheid laten zien. Zo zijn de cijfers met name in Limburg ronduit verontrustend. Dan moet je toch alles op alles zetten om mensen snel weer aan een baan te helpen? Zoveel bedrijven zijn wanhopig op zoek naar bekwaam personeel. Bijvoorbeeld de gemeenten Venlo, Venray maar ook Parkstad Limburg kunnen veel meer met die kansen doen. En daar profiteren zowel gemeenten, werkzoekenden als werkgevers van.â