FNV Bouw


Werknemers Bald eisen nader onderzoek

'Wij voelen ons bedonderd. Dit stinkt toch?' De werknemers van de vorige week failliet verklaarde fabrikant van keukenbladen Bald in Dongen lieten duidelijk weten boos te zijn over de gang van zaken bij hun bedrijf. Ze willen dat curator mr. Diederik Vonk diep in deze zaak duikt. Dat heeft de curator maandag 7 augustus in een bijeenkomst met de werknemers toegezegd: "Mochten er onoirbare dingen zijn gebeurd, dan zal ik alles doen om dat ongedaan te maken." De curator riep de werknemers op om zich bij hem te melden als er zaken in hun ogen niet deugen.

Tijdens de bijeenkomst werden voorbeelden genoemd: vlak voor het faillissement zijn de computers uit het bedrijf gehaald, net als het meubilair van de directiekamer en een deel van de voorraad.

Bald in Dongen werd midden in de collectieve vakantie van het bedrijf failliet verklaard, nota bene nadat het personeel vlak daarvoor nog massaal had overgewerkt. De directie zei toen dat het bedrijf er weer goed voor stond en dat de orderportefeuille flink gevuld was, zodat de schouders er nog even onder moesten. Ondanks eerdere reorganisaties kwam het faillissement als een donderslag bij heldere hemel. Daarbij komt nog dat het loon over de maand juli niet betaald is. "We konden dit niet zien aankomen. Ze sturen je op vakantie met het verhaal dat alles goed is", aldus een werknemer.

Twijfels hebben de werknemers over de rol van de vorige eigenaar van het bedrijf. Deze heeft nog 20 procent van de aandelen maar deelde volgens veel werknemers nog steeds de lakens uit. Als eigenaar van het onroerend goed heeft hij onmiddellijk na het faillissement de huur opgezegd.

Curator Vonk is met een aantal partijen in gesprek over een doorstart van Bald. Eén van hen zou bereid zijn om snel tot zaken te komen, met overneming van 'een groot deel' van de werknemers. De curator zegde toe dat hij zijn best zou doen om die mensen op dezelfde voorwaarden als in hun oude baan aan het werk te krijgen. "Maar helemaal grip daarop heb ik niet', gaf hij toe. Bij veel werknemers bestaat de vrees dat het bij die doorstart gaat om de oude directeur, die op die manier een forse afslanking van personeel en schuldenlast kan doordrukken. Werken bij die werkgever zien velen niet zitten. "Er is totaal geen vertrouwen meer bij de mensen", aldus voorzitter Jan Ariëns van de ondernemingsraad van Bald.

Regiobestuurder Rudy van Helvoirt van FNV Bouw gaat op korte termijn met de curator in gesprek om te zien wat er allemaal is misgegaan. Hij laat ook de juristen van FNV Bouw in deze zaak duiken. "Hier zit op zijn minst een luchtje aan. Het zijn de werknemers die in de problemen komen. Ik kreeg al een telefoontje van twee mensen die op vakantie in Zuid-Frankrijk bij de benzinepomp niet meer konden pinnen omdat hun loon niet was gestort."