Brussel akkoord met Boeren voor Natuur in polder van Biesland
De Polder van Biesland is over dertig jaar nog steeds een open, groen en ecologisch waardevol gebied. Die waarborg is het gevolg van het concept 'Boeren voor Natuur' waarin de boer, eigenaar van de polder, lange termijn afspraken maakt met regionale overheden enhet Ministerie van LNV. De gemeenten Delft, Pijnacker-Nootdorp en Den Haag, de provincie Zuid-Holland, het Stadsgewest Haaglanden, Hoogheemraadschap Delfland en het Ministerie van LNV hebben zich gezamenlijk ingespannen en de Europese Commissie heeft na uitvoerige discussies goedkeuring verleend voor de aanpak Boeren voor Natuur. Dat is een doorbraak voor de ontwikkeling van 'groene dienstverlening' door agrariërs.
Leen van der Sar, gedeputeerde en voorzitter van de stuurgroep: 'De gezamenlijke overheden investeren in dit bijzondere initiatief omdat het een alternatief biedt, voor de toekomst van specifiek dit deel van het landelijk gebied. Een dergelijke innovatie verdient een kans. Niet uitproberen is een gemiste kans: het gaat hier om een manier van landbouw bedrijven die niet alleen in Zuid-Holland mogelijk is, maar ook op andere plekken waar landbouw, natuur en recreatie elkaar nodig hebben om te blijven bestaan en verder te ontwikkelen'. Samen met de boer, vrijwilligers van maatschappelijke organisaties uit de regio, zoals Stichting Vrienden van Biesland, Nationaal Groenfonds en onderzoekers van Alterra zijn wij al vanaf september 2002 aan het werk om het concept Boeren voor Natuur in de Polder van Biesland toe te passen
Jan Duijndam is erg enthousiast dat hij nu echt van start kan gaan. De polder van de melkveehouder van Biesland wordt een gebied waar voedselproductie, natuurontwikkeling, landschapsbeleving en recreatie optimaal worden gecombineerd. Om te voorkomen dat boeren ten onrechte overheidsgelden krijgen die ertoe leiden dat ze oneerlijke concurrenten worden van andere boeren in Nederland en binnen Europa is de Europese goedkeuring nodig. De boer krijgt voor zijn extra inspanning betaald uit een fonds dat is opgericht door de gezamenlijke overheden. Via het fonds ontvangt de boer gedurende een reeks van jaren een vergoeding voor beheer en ontwikkeling van natuur- en landschap, de zogenoemde 'groene dienst'. De EU beoordeelt om de 10 jaar of het inkomen als gevolg van de bijdrage uit het fonds niet alsnog te hoog uitvalt in vergelijking met het inkomen van andere boeren. De Nederlandse overheid committeert zich aan de doorloop van de maatregel over een periode van 30 jaar. Er is nu al geld bijeen verzameld voor een periode van 24 jaar, de komende jaren worden benut om de rest bijeen te brengen. 'Dat is belangrijk, zulke beslissingen neem je niet voor een korte termijn. Als je erin stapt, kun je niet meer terug. Het is niet iets dat je 'erbij' doet, het verandert je bedrijf tot in het hart, dat maakt het ook anders dan andere initiatieven', zegt Jan Duijndam. Naast het bedrijf van de familie Duijndam, in de Polder van Biesland, gaan vier bedrijven op landgoed Twickel in Delden ook met deze nieuwe vorm van natuur- en landschapsbeheer aan de slag.
Bron: afdeling CommunicatieProvincie Zuid- Holland, telefoon 070 - 441 66 22
Provincie Zuid-Holland