Gemeente Sittard-Geleen


*SINT ROSA HOORT BIJ SITTARD

Sittard-Geleen, 7 augustus 2006 - Het Sittardse Rosafestival blijft als vanouds Sint Rosafestival. Dat is de belangrijkste conclusie van een gesprek dat vandaag heeft plaatsgevonden tussen Deken Van Rens van Sittard en wethouder Berry van Rijswijk van de gemeente Sittard-Geleen. Beiden zijn van mening dat zowel de kerkelijke oorsprong en tradities van het festival als de burgerlijke activiteiten onder één vlag blijven gepresenteerd. Het Sint Rosafestival, dat dit jaar plaats vindt van 23 tot en met 29 augustus, groeide de afgelopen jaren ook uit tot een bovenregionaal cultuur-historisch evenement.

Eerder wilde het gemeentebestuur van Sittard-Geleen de niet-kerkelijke invulling van het festival apart positioneren onder de naam Rosafestival. Daarmee haakte het gemeentebestuur in op signalen die vorig jaar en dit jaar zijn ontvangen over de mogelijke overlast die de toenemende bezoekerstroom zou kunnen veroorzaken bij de bidprocessie die traditiegetrouw op de laatste zondag in augustus wordt gehouden. Alhoewel het festival voortkomt uit de eeuwenoude Sint Rosaverering die sinds 1675 in Sittard bestaat, wilde het gemeentebestuur hiermee haar respect betonen voor de religieuze kant van dit deel van het stadsfeest. Nu blijkt gelukkig dat de eerdere signalen in kerkelijke kringen niet breed worden gedeeld.

Het gemeentebestuur en Deken Van Rens zijn blij dat beide kanten van dit stadsfeest onder één noemer gepresenteerd blijven. Sint Rosa hoort immers onlosmakelijk bij Sittard. De meeste uitingen van het festival worden nog aangepast aan de overeenstemming die Deken Van Rens en Wethouder Berry van Rijswijk hebben bereikt. In de speciale festivalkrant die over een paar weken verschijnt, worden ook de kerkelijke activiteiten gepresenteerd.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.