Provincie Overijssel

'Europa' stemt in met Boeren voor natuur Twickel

Bij het concept 'Boeren voor Natuur' op Twickel is geen sprake van overheidsteun en concurrentievervalsing. Met deze uitspraak van de Europese Commissie kan deze groene dienstverlening daadwerkelijk van start.

Alle bij âBoeren voor Natuurâ betrokken partijen (Alterra, Twickel, provincie Overijssel, Regio Twente, gemeenten, Waterschap Regge en Dinkel) zijn blij met dit besluit. Groene diensten kunnen nu vergoed worden met behulp van privaat beheerde landschapsfondsen. Uit het rendement van de fondsen, gevuld met privaat én overheidsgeld, ontvangen de deelnemende veehouders de komende jaren een vaste vergoeding voor beheer en ontwikkeling van natuur- en landschap, de zogenoemde âgroene dienstâ. Deze afspraken zijn vastgelegd in een contract. De EU-goedkeuring is een doorbraak voor de ontwikkeling van âgroene dienstverleningâ door agrariërs.Â

âEindelijk kunnen we nu echt van start gaanâ, zegt Albert Schimmelpenninck van Twickel. Landgoed Twickel in Delden staat in de startblokken om het concept âBoeren voor Natuurâ in de praktijk te gaan toetsen. Voorlopig gaan vier bedrijven met de ânatuurgerichteâ gesloten bedrijfsvorm voor natuur- en landschapsbeheer aan de slag. Een nog groter aantal bedrijven op Twickel kan met de minder ingrijpende landschapsgerichte bedrijfsvorm van start gaan.

Continuiteit

Piet Jansen gedeputeerde Landelijk gebied en Water: âEen belangrijk voordeel van deze constructie is continuïteit. Daar hebben zowel de natuur als het boerenbedrijf baat bij. Fondsbeheerders en boeren kunnen per regio op maat afspraken maken over de aard van de te leveren prestatie.â Bij Twickel is een scala aan lokale en regionale overheden en belangenorganisaties betrokken bij het formuleren van de afspraken en het opzetten van het landschapsfonds. Anton Stortelder van Alterra: âJarenlang hebben we dit plan met een groot aantal partijen voorbereid. Het besluit van Brussel bevestigt dat het concept een goede mogelijkheid biedt om landschappelijke en cultuurhistorisch waardevolle landschappen in stand te houden en te herstellen.â

Het concept âBoeren voor Natuurâ is, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ontwikkeld door onderzoeksinstituut Alterra uit Wageningen. Uitgangspunt voor de aanpak is dat het beheer van natuur en landschap bij uitstek kan worden uitgevoerd door de reeds gevestigde agrariërs. âBoeren voor Natuurâ heeft als kenmerk een integrale aanpak op bedrijfsniveau van landbouwproductie, natuur- en landschapsbeheer en waterbeheer. Door deze integrale aanpak onderscheidt âBoeren voor Natuurâ zich van andere werkwijzen.

Bedrijfstypen

Het concept maakt onderscheid in twee soorten bedrijfstypen: het natuurgerichte bedrijf, waarbij op de gehele oppervlakte van het bedrijf naast voedselproductie natuurbeheer plaatsvindt. Daarnaast bestaat dan het landschapgerichte bedrijf, waar zoân 10 procent van de oppervlakte van het bedrijf voor landschapselementen gebruikt wordt. Welk type bedrijf het meest geschikt is, hangt af van de exacte locatie van het bedrijf. Een ander vernieuwend element van de aanpak is het gebruik van het instrument âerfdienstbaarheidâ, om afspraken over natuur- en landschapsbeheer vast te leggen. Ook wordt er een regionaal groenfonds ontwikkeld voor de financiering van natuur- en landschapsbeheer.

De Boeren voor Natuur-bedrijven zijn toekomstgerichte agrarische ondernemingen die door de betaling voor groene en blauwe diensten wat betreft inkomensontwikkeling in de pas zullen lopen met de moderne rundveehouderij bedrijven.

Kijk ook op: www.boerenvoornatuur.nl