Ingezonden persbericht
Persbericht
datum:
7 augustus 2006
Veel te doen in Museon tijdens zomervakantie
Tijdens de zomervakantie staat het Museon in Den Haag bol van de activiteiten en zijn er verschillende exposities te bezoeken. Voor uitgebreide informatie kan worden gekeken op www.museon.nl
Exposities
-Backstage in de wereld van popmuziek
Popmuziek is niet weg te denken uit ons leven. De tentoonstelling laat zien welke gevarieerde en geavanceerde techniek bij popmuziek gebruikt wordt. 'Backstage' toont wat er allemaal bij komt kijken om een nummer 1 hit te maken. De expositie heeft een interactief karakter. Het is bijvoorbeeld mogelijk de natuurkunde van geluidsgolven en trillingen te ontdekken of te testen of je zuiver kunt zingen. De bezoeker kan ontdekken waar de trillingen zitten op een gitaar en een speciale opstelling demonstreert hoe je met een motorfiets een 'C' kunt laten horen. De expositie leert hoe het echo-effect op zang werkt en laat horen hoe je stem in 1890 geklonken zou hebben. Er is een grote mate van diversiteit in zelfwerkzaamheid. De bezoeker kan bijvoorbeeld zijn eigen cd-hoes ontwerpen, mixen en scratchen met draaitafels als een echte dj, of verschillende geluidssporen mixen. Ook worden specifieke natuurkundige principes uitgelegd: wat is bijvoorbeeld mono/stereo of digital sampling en hoe werken je oren en hoe is het met je gehoor gesteld? Naast moderne aspecten van popmuziek is er ook aandacht voor historische onderdelen. Er kan bijvoorbeeld een tour worden gemaakt door de legendarische Abbey Road Studios van The Beatles en één van de originele Trabanten uit de U2 'Achtung Baby!' tour van 1991 is te zien. Covers worden al decennia lang gespeeld, de expositie vergelijkt deze nagespeelde composities met de originele songs. De dansers onder de bezoekers kunnen hun kwaliteiten laten zien in hun persoonlijke videoclip. Fotografie-geïnteresseerden komen ruimschoots aan hun trekken in de tentoonstelling: ruim 100 grote foto's van artiesten zoals The Clash en Queen, gemaakt door bekende fotografen als Pennie Smith en Mick Rock, drukken hun stempel op de expositie. 'Backstage' is te zien tot en met 3 december 2006.
-Aldabra, het laatste paradijs op aarde
Nederlandse top natuurfotografen zijn naar dit ongerepte eiland in de Indische Oceaan gereisd om alle facetten van het ongerepte eiland te fotograferen. Doel van de expeditie was het unieke van het eiland aan een breed publiek te tonen en het belang van behoud van dit laatste paradijs op aarde centraal te stellen. Het team heeft meer dan 125.000 foto's gemaakt in ruim 20 dagen. Een selectie van deze foto's is te zien in een exclusieve tentoonstelling in het Museon.
In deze expositie wordt tevens een gefilmde documentaire van de expeditie naar Aldabra getoond waarbij de bezoeker een goed beeld krijgt van de extreme omstandigheden waaronder de fotografen hun werkzaamheden hebben verricht. Verder is er aandacht voor de apparatuur en diverse gebruiksvoorwerpen die de expeditieleden hebben gebruikt. Nog meer expeditiefoto's zijn te vinden in het samen met het Wereld Natuur Fonds gemaakte fotoboek 'Aldabra, een unieke stip op 9.24 zuid, 46.12 oost'. Het boek is te bestellen via de servicelijn van het Wereld Natuur Fonds, tel. 0900 - 1962 of via de internetsites www.wnf.nl en www.aldabra.nl. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2006.
-Kijk in de mummie
De laatste technologie met betrekking tot mummie-onderzoek met behulp van computertomografie (CT) of röntgenscan is te zien in een kleine expositie. Met röntgenscan is het mogelijk om niet alleen dwarsdoorsneden maar ook driedimensionale weergaven van de mummies te construeren. Philips Medical Systems in Best en ook het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) hebben een aantal mummies uit het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden gescand om beter te weten komen wat er in de mummies zit. Deze tentoonstelling gaat over de resultaten van dit onderzoek. De expositie is te zien tot en met 30 september 2006.
Jouw wereld, Mijn wereld
In deze permanente expositie staat de mens centraal en wordt het begrip duurzaamheid nader verklaard. De thema's van de tentoonstelling reiken van bevolkingsexplosie tot oerknal. In het oceaandeel kan worden gedoken naar het mysterieuze leven in de diepzee, waar walvissen en dolfijnen zwemmen. De bezoeker komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en wandelt langs de mijlpalen van onze ontwikkeling. Onder een regen van speren ervaart de bezoeker de dreiging en de absurditeit van agressie en oorlog en in een reusachtig ei volgt een kennismaking met de verschillende wijzen waarop mensen vorm geven aan hun geloof.
Elke bezoeker krijgt een toegangsbewijs dat toegang geeft tot digitale informatie in het Museon en waarmee tevens de interactieve toepassingen worden geopend. Na het bezoek aan het museum kunnen bezoekers thuis via de Museonwebsite inloggen op hun eigen persoonlijke webpagina binnen MuseOnline. Die bevat nog meer achtergrondinformatie en interactieve toepassingen. De interactie met het Museon blijft levendig, want het museum zorgt ervoor dat de bezoeker (indien deze daar toestemming voor heeft gegeven) op de hoogte blijft van het laatste nieuws. De expositie eindigt niet in het museum, maar is 24 uur per dag virtueel te (her)beleven!
-Werkhoek voor kinderen
In de Werkhoek kunnen kinderen creatief aan de slag onder begeleiding van een docent. Het thema in de zomervakantie is: 'Maak je eigen fantasiegitaar of cd-hoesje'.
De Werkhoek is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en kost ¤ 3,50, excllusief entree museum. Openingstijden: iedere vakantiedag - de zaterdag uitgezonderd - van 12.30 tot 16.30. Reserveren is niet nodig.
-Expeditie overleven op een onbewoond eiland
Kinderen vanaf 6 jaar op gaan op expeditie naar Aldabra, een klein eiland in de Indische Oceaan. Onderweg wordt schipbreuk geleden op een eilandje vlakbij Aldabra. Wat moet je doen om te overleven?
Hoe kun je ervoor zorgen dat je gevonden wordt, hoe werkt een kompas en hoe kun je speciale knopen in een touw maken?
De kinderen leren sporen van dieren herkennen en moeten aan de slag om de spannende expeditie tot een goed einde te brengen. De expeditie wordt in de vakantie iedere woensdagmiddag georganiseerd en vertrekt dan om 13.00 uur. Reserveren is niet nodig en de expeditie is gratis op vertoon van het Museon entreebewijs.
-Workshop Haaientanden bikken
In zijn haaienleven gebruikt een haai tot wel 30.000 tanden. Breekt er een tand af dan komt er een nieuwe voor in de plaats. Daarom zijn er zo veel fossiele tanden te vinden op bijvoorbeeld plekken als Cadzand. In de workshop wordt verduidelijkt hoe geologen fossiele haaientanden uit gesteenten hakken. Cursisten kunnen hun eigen haaientand uit gips bikken. De workshop wordt gegeven op 6 augustus a.s. Aanvang om 13.00 en 15.00 uur en de kosten bedragen ¤ 5,- voor kinderen t/m 12 jaarr en ¤ 8,50 voor volwassenen (inclusief toegang tot het Museon). Reserveren is niet nodig.
-Workshop Dieren komen uit de verf
Op 20 augustus a.s. kunnen volwassenen en kinderen gezamenlijk dieren leren schilderen. Volgens voorbeeld van opgezette dieren (o.a. apen, pinguïns, vissen, kameleons en eekhoorns) kunnen zelfs de meest onervaren schilders onder begeleiding van een beeldend docent een schilderij maken. De kosten bedragen ¤ 7,550 voor kinderen en ¤ 10,00 voor volwassenen (inclusief toegang tot het Museon). Reserveren is noodzakelijk via 070-3381407.
-Theatergroep Mar&Co speelt The Sounds of Impro
Op zondag 27 augustus speelt theatergroep Mar&Co uit Den Haag de voorstelling The Sounds of Impro in de tentoonstelling 'Backstage in de wereld van popmuziek'. Tijdens deze voorstelling maakt het publiek kennis met het fenomeen improvisatietheater, een ongedwongen, intuïtieve manier van theater maken. Mar&Co betrekt het publiek in een muzikale improvisatievoorstelling van ballad, rap tot hardrock waarin veel gedanst, gespeeld en gezongen wordt. Bezoekers worden uitgenodigd hun favoriete cd mee te nemen ter inspiratie. You're a musicstar in The Sounds of Impro! Geschikt voor alle leeftijden, toegang is gratis op vertoon van het Museon-entreebewijs. Aanvang: 13.30 en 15.00 uur. (Foto beschikbaar via www.museon.nl
Bezoekersinformatie
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio'ss)
Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: ¤ 6,- / volwassenen: n:
¤ 7,50 / 65+ Pashouders: ¤ 6,- . Museuseumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.
Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl
www.museon.nl
Museon
Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.
Ingezonden persbericht