Nederlandse Vereniging van Journalisten

Convenant niet openbreken,
Vrijwillige vertrekregeling activeren
2 augustus 2006

Geachte collegae,

De afgelopen tijd hebben wij veelvuldig gesproken met de directie over de aangekondigde reorganisatie. Zij wilden van ons een uitspraak over het al dan niet openbreken van het convenant.

Wij hebben onze onvrede uitgesproken over het tijdstip van aankondiging van de reorganisaties (weer in de zomer), over het stellen van voldongen feiten (AD magazine) over het communiceren met de journalisten over het niet toepassen van regelingen uit het Sociaal Plan, over het grote aantal 75 en ook nog eens uitsluitend journalistieke FTE's.

We hebben de directie ook laten weten ons grote zorgen te maken over de unieke nieuwsgaring in Nederland waarin het AD een grote bijdrage heeft en waarbij de regionale nieuwsvoorziening kwetsbaar is. Alleen maar oordelen of een convenant al dan niet opengebroken mag worden vinden wij een te eng geformuleerde vraag voor een probleem dat vele facetten heeft, zowel sociaal, financieel als journalistiek inhoudelijk.

Alles overwegend komen wij tot de conclusie dat wij het convenant niet willen openbreken. Wij menen dat er andere oplossingen zijn die toch tegemoet komen aan doelstellingen om besparingen door te voeren. Over het aantal en of dat alleen journalisten moeten zijn is het met name aan de redactieraad (kwalitatieve gevolgen) en aan de OR om een uitspraak te doen. Het al dan niet openbreken van het convenant is in dat opzicht een afgeleide. Hieronder volgt een overzicht van onze afwegingen.

Negatieve publiciteit
Het openbreken van het convenant leidt er toe dat wij dit moeten communiceren aan onze achterban. Tegelijkertijd ligt er een vergrootglas op het AD wat betreft publiciteit. Het openbreken van een convenant door de NVJ zal, of dat nu wel of niet waar is, in ieder geval tot de conclusie leiden dat `de hemel inderdaad naar beneden is gekomen'. Wij willen niet dat er (nog meer) negatieve publiciteit over het AD naar buiten komt. Heel veel mensen lezen het AD elke dag met veel plezier en de website is een geslaagde innovatieve manier om op journalistieke wijze ander doelgroepen aan te spreken. En de altijd kwetsbare relatie met de adverteerders moet ondersteund worden met positieve berichten, niet met negatieve.


1 vestiging of meerdere vestigingen
De directie AD Nieuwsmedia heeft aangekondigd om op basis van LIFO/afspiegeling boventalligheid aan te zeggen. Ontslagen zouden moeten vallen binnen die redacties waar edities worden samengevoegd c.q. op de redactie van het magazine.

Het is echter de vraag of bij het bepalen van LIFO/afspiegeling de redactie als 1 geheel wordt gezien of als meerdere redacties. De NVJ heeft het CWI om een pre-advies gevraagd, maar die wil alleen achteraf toetsen. Onze juristen en externe advocaten zijn van mening dat, afgaand op de checklist van het CWI om vast te stellen of er sprake is van een of meerdere vestigingen, er evenveel argumenten voor als tegen
1 vestiging cq. meerdere vestigingen zijn.

Dat ligt domweg aan de wijze waarop de organisatie is ingericht.

Dat leidt er toe dat welke beslissing de directie ook zal nemen onze advocaten op verzoek van onze leden niet anders zullen kunnen dan de boventalligheid aanvechten. Dat levert niet alleen heel veel juridische rompslomp op en brengt kosten met zich mee, maar zou er ook toe kunnen leiden dat rechters hogere kantonrechtersformules toewijzen waardoor de kosten voor AD nog meer stijgen.

Tijdspad
Wij hebben begrepen dat het door de directie na te streven tijdspad van 2 september a.s., dan zou de reorganisatie zijn effect moeten krijgen, mogelijk niet behaald kan worden. Het feit dat alle adviesaanvragen in de zomerperiode worden gedaan is daar wellicht de oorzaak van. Voor een steeds korter wordende periode zou dus een aanvraag gedaan worden om het convenant open te breken. Ons gezamenlijk zoveel op de hals halen voor zo'n korte periode is niet iets wat we zouden moeten willen.

Een andere oplossing
Wij hebben in onze gesprekken met de directie er naar gestreefd om tot een oplossingsrichting te komen die er toe leidt dat zowel negatieve publiciteit als pijnlijke sociale gevolgen voor journalisten zoveel mogelijk vermeden kunnen worden en die er voor zorgt dat de journalistieke kwaliteit van het AD behouden blijft.

Om die reden hebben wij de directie verzocht om op korte termijn de vrijwillige vertrekregelingen uit het SP JV AD 2005- 2007 open te stellen. Dat betreffen zowel de parttime vertrekregeling, de vertrekregeling als ook de mogelijkheid voor ouderen om met een bijdrage van het VUT fonds het bedrijf te kunnen verlaten. Uiteraard moet iedereen in de gelegenheid worden gesteld om dat te doen. En wij willen afspraken maken over de lengte van de periode dat men zich kan aanmelden voor de regeling. Wat ons betreft zolang mogelijk.

Van de vrijwillig vertrekregeling zou zo breed mogelijk gebruik gemaakt moeten kunnen worden.

Ook hebben wij voorgesteld om een aanvullende regeling te treffen voor die journalisten die vrijwillig willen vertrekken, een zogenaamde freelance overeenkomst met een bepaalde afnamegarantie. Een dergelijke regeling kan er toe leiden dat nog meer journalisten zullen overwegen om het bedrijf te verlaten, wat gedwongen ontslagen kan voorkomen, maar er vooral voor zorgt dat hierdoor kwaliteit behouden kan blijven. Het is ons uitgangspunt dat deze overeenkomsten de positie van de huidige freelancers niet in gevaar mogen brengen.

Wij denken dat door de inzet van deze regelingen het aantal te bezuinigen FTE's aanmerkelijk kan worden beperkt. Mocht blijken dat dit niet het geval is, dan bestaat op 1 januari 2007 volgens het convenant, dat dan immers afloopt, de mogelijkheid om met de NVJ van gedachten te wisselen hoe dan om te gaan met het aantal te reduceren FTE's. Aanzegging van boventalligheid kan wat ons betreft tot 1/1/2007 dus niet aan de orde zijn!

We hopen dat de directie en met hen de aandeelhouders kiezen voor deze oplossingsrichting. Dat wij vervolgens over de invullling van het hierboven besprokene in onderhandeling zullen moeten treden met de directie is duidelijk. Uiteraard gaan we dat graag aan. Ook in de zomer.

We meenden er goed aan te doen om u op de hoogte te brengen van hetgeen wij tot dusver hebben gedaan en blijven u op de hoogte houden.

Mocht u vragen hebben dan beantwoorden wij die graag: 020 - 6766771 of via dagblad@nvj.nl.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning
Algemeen secretaris NVJ

Bianca Rootsaert
Secretaris dagblad NVJ