Unicef
Kenia en Ethiopië: ziek van de regen 03 augustus 2006, Adale, Ethiopië - De vierjarige Abdi Kafi huilt in zijn moeders armen. Hij is zwak en lusteloos, nadat hij drie weken lang aanvallen van diarree te verduren heeft gekregen.
De tienjarige Medina Humed Ahmed haalt water uit een poel die is ontstaan na een overstroming van de Awash-rivier in de Ethiopische regio Afar. Foto: Unicef/HQ06-0513/Getachew De tienjarige Medina Humed Ahmed haalt water uit een poel die is ontstaan na een overstroming van de Awash-rivier in de Ethiopische regio Afar. Foto: Unicef/HQ06-0513/Getachew
In westerse landen is diarree meestal niet gevaarlijk, maar in het Ethiopische stadje Adale, waar Abdi, woont, kan deze ziekte dodelijk zijn. Ook voor Abdi; hij zal een week later overlijden. Het aantal diarreegevallen bij kinderen onder de vijf jaar is in de Somali-regio waar Adale ligt, flink toegenomen sinds het in april is gaan regenen.
De regen is zeer welkom na ruim drie maanden ernstige droogte. Niet alleen Ethiopië, maar ook Kenia, Somalië, Djibouti en Eritrea werden erdoor getroffen. Unicef-medewerker Gwenaël Rébillon: "De herders hier zijn blij met de regen, want hun vee kan weer grazen. Maar nu zien we ook een toename van het aantal ziektes dat door vervuild water wordt veroorzaakt."
Lijst met slachtoffers
De nomadenfamilie van Abdi verhuisde naar Adale, nadat hun hele veestapel bestaande uit veertig geiten en zestig schapen door de droogte om het leven was gekomen. Keim Khalif, de moeder van Abdi, weet niet hoe haar zoon ziek is geworden. Bare Jama, leider van de gemeenschap, houdt een lijst bij met de kinderen die de afgelopen twee maanden zijn overleden. Het zijn er tot nu toe 32 en de doodsoorzaken zijn onder meer diarree en malaria. "Het regent nu eindelijk," zegt hij. "Maar veel mensen zijn nog steeds zwak en daarom zijn er allerlei gezondheidsproblemen."
Een jongetje uit een opvangkamp voor mensen die door de droogte ontheemd zijn geraakt, gaat water halen. Foto: Unicef/HQ05-0693/Heger Een jongetje uit een opvangkamp voor mensen die door de droogte ontheemd zijn geraakt, gaat water halen. Foto: Unicef/HQ05-0693/Heger
De slechte hygiënische omstandigheden rondom de twee waterbronnen van het stadje wordt als de hoofdoorzaak van de toename van de ziektegevallen gezien. Mest van het vee komt in het drinkwater terecht en stilstaande waterpoelen vormen broedplaatsen voor allerlei insecten, waaronder de malariamug.
Zestien mobiele medische teams doorkruisen momenteel de Somali-regio om de meest afgelegen gemeenschappen te bezoeken. Eerder dit jaar waren ze in de regio druk bezig om kleine kinderen te controleren op ondervoeding en andere ziektes die door de droogte werden veroorzaakt. Nu rukken ze uit om de door de regen veroorzaakte ziektes te kunnen behandelen.
Voor de Bulla Maki-nederzetting in de Keniase North-Eastern Province is deze poel de enige waterbron. Foto: Unicef/HQ06-0177/Kamber
Voor de Bulla Maki-nederzetting in de Keniase North-Eastern Province is deze poel de enige waterbron. Foto: Unicef/HQ06-0177/Kamber
Ook diarree-uitbraak in Kenia
Ook in buurland Kenia worden steeds meer kinderen ziek door diarree. In het Mandera-district zijn in juli 13 kinderen aan de gevolgen van de ziekte overleden. In de stad Mandera zijn meer dan 2000 gevallen van diarree gemeld. Ook hier is vervuild drinkwater waarschijnlijk de oorzaak. Kenia heeft een aantal centra opgezet waar patiënten ORS ('oral rehydration salts') krijgen toegediend, om uitdroging te voorkomen. Gemeenschappen worden gewaarschuwd geen water te gebruiken dat bijvoorbeeld besmet is door karkassen van dode dieren.
Een speciale commissie is belast met het indammen van de diarreeuitbraak. In de commissie zitten onder meer het Keniase ministerie van gezondheid en Unicef.