Gemeente Geertruidenberg


Pas op voor Jakobskruiskruid

Jacobskruiskruid.JPG

De gemeente wil u attent maken op het Jakobskruiskruid, een wilde plant met gele bloempjes die steeds meer voorkomt in de Nederlandse wegbermen en natuurgebieden en van daaruit in de perceelsranden van weilanden. Deze plant is zeer giftig wanneer de plant wordt gegeten. Ook zijn sommige mensen allergisch voor deze plant.

Leverbeschadiging

Het grootste gevaar schuilt in hooi en kuilvoer voor uw dieren. Ongemerkt kunnen dieren dan het giftige Jakobskruiskruid binnen krijgen. Het gif verlaat het lichaam binnen 24 tot 48 uur. De lever is dan al beschadigd en wordt bij elke volgende opname van het gif verder beschadigd. De lever stopt uiteindelijk met functioneren. Als 3-7% van het lichaamsgewicht aan planten is opgenomen sterft het dier onherroepelijk. De lever kan in korte tijd volledig beschadigd worden, maar het kan ook 10 jaar duren.

Vooral bij droogte en schaarste gevaar

Runderen en paarden vermijden het plantje normaal gesproken bij het grazen, maar in tijden van droogte en schaarste kunnen ze het wel gaan eten. Sommige dieren ontwikkelen een voorkeur voor het plantje. Bij runderen kan het gif ook zonnebrand veroorzaken, doordat het gif in het bloed van de haarvaten onder invloed van het UV-licht van de zon schadelijk wordt voor de omliggende weefsels. Schapen eten het plantje graag en zijn iets minder gevoelig voor de gevolgen. Ze krijgen later echter wel problemen in de groei.

Handschoenen aan bij allergie

Jakobskruiskruid kan een allergische reactie geven na huiscontact of het eten ervan. Het is daarom aan te raden om bij het aanraken van de bloemen en planten handschoenen te dragen. Het zal duidelijk zijn dat u de plant niet moet eten.

Geen wettelijke verplichting om te bestrijden
In verschillende landen is er een verplichting om Jakobskruiskruid te bestrijden. In Nederland geldt echter die wettelijke verlichting niet. Wel is de gemeente alert en zal actie ondernemen wanneer daar aanleiding toe is.