Bordspel als voorbereiding op examen
AMSTELVEEN, 20060802 -- Wat is de aanbevolen hoogte van een zeereling? In welke provincie ligt Urk? Wanneer werd de V.O.C. opgericht? Zomaar een greep uit de 300 vragen uit de basisset van "Het Vaarbewijs Spel", van spelmaker Bas Kesting. In samenwerking met gediplomeerd vaarinstructeur Onno Hoevers heeft het Amstelveense bedrijf Spel-Maker een spel ontwikkeld ter ondersteuning bij de examens voor de diverse vaarbewijzen. De vaarbewijstheorie staat centraal, maar het spel kan tegelijkertijd gespeeld worden door spelers met en zonder kennis van de vaarregels.In het spel proberen maximaal zes spelers op een stervormig bord als eerste zes Nederlandse havens te bezoeken. Dat kan over land of over water. Onderweg moeten de spelers vragen beantwoorden en kunnen zij sparen voor een groter schip of een vaarbewijs. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Spelers kunnen bijvoorbeeld een flinke storm tegenkomen, gecontroleerd worden door de waterpolitie of motorpech krijgen. "We wilden een spel dat ook gespeeld kan worden door mensen zonder nautische kennis, en dat kan met dit spel," aldus de spelmaker.
De vragen voor vaarbewijs 1 en 2 zijn samengesteld door gediplomeerd instructeur Onno Hoevers (NWWB-erkend), daarmee is het spel geschikt om te gebruiken ter ondersteuning bij de cursus Vaarbewijs en Vaarbewijs 2. De algemene vragen gaan over uiteenlopende onderwerpen op watersportgebied, van skutjesylen tot kitesurfen, van spreekwoorden tot visserslatijn. De spelers krijgen altijd vragen die aansluiten bij het niveau van de speler, het vaarbewijsspel kan dus gespeeld worden door spelers met en zonder nautische kennis.
Het vaarbewijs spel is alweer het tiende bedrijfsspel van spelmaker Bas Kesting. Behalve vaarscholen hebben al diverse grote watersportwinkels interesse getoond in het spel. Meer informatie is te vinden op www.vaarbewijsspel.nl en www.spel-maker.nl