Positie Wagenaar ter discussie
CEO is greep op Getronics kwijt
Klaas Wagenaar is niet de wonderdokter die veel beleggers in 2003 en 2004 nog in hem zagen. Begin 2004 riepen beleggers hem nog uit tot topman van het jaar 2003. De vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers laten zien dat hij Getronics niet in de hand heeft en dat het bedrijf wegzakt, waar concurrenten profiteren van het herstel in economie én ICT sector. Het is niet redelijk om Wagenaar af te rekenen op één kwartaal of één halfjaar. Elke bedrijf en elke topmanager kan een onverwachte tegenvaller voor zijn kiezen krijgen. Ondernemen is risico's nemen en de belegger zal moeten accepteren dat die zich zo nu en dan voordoen. Maar het slechte kwartaalbericht van vandaag is de zoveelste in een serie tegenvallers.
Wat krijgen beleggers voorgeschoteld?
* Een stagnerende omzet (-0,4 procent)
* Daling van het bedrijfsresultaat met 35 procent tot 23 miljoen euro
* Margedaling in Nederland van 8,6 tot 6,8 procent
* Margedaling in de rest van Europa van 3,7 naar 1,9 procent
* 41 miljoen euro nettoverlies en - exclusief de last voor Italië (57 miljoen euro) en een belastingbate van 26 miljoen - een verlies van 8 miljoen euro.
* Omzetverlies van 17 procent in de VS door het verlies van twee belangrijke klanten.
* Een teleurstellende margeprognose voor 2006: 3 à 4 procent (doelstelling 2005 was 5 procent) op een onveranderde omzet (2,6 miljard)
Deze onthutsende cocktail van slecht nieuws zorgt voor - opnieuw - een koersdaling van meer dan 20 procent tot beneden de 7 euro. Voor Getronics is dat een magische grens. Het aandeel maakte een omgekeerde splitsing door - 7 oude aandelen voor 1 nieuwe - en hiermee zakt het oude aandeel (omgerekend) weer beneden de 1 euro grens. Om 13.00 uur stond het aandeel Getronics op 6,27 euro tegen een slot van 7,90 euro gisteren.
Een terugblik op de periode Wagenaar levert - gelukkig voor hem - nog steeds een gemengd beeld, maar helaas met een duidelijk neergaande lijn.
Periode I De reddingsoperatie: februari 2003 tot februari 2004
Toen voorgangers Peter van Voorst (CEO) en Jan Docter (CFO) begin 2003 Getronics wilden redden, kwamen zij met een plan dat tot de creatie van ruim 11 miljard aandelen zou hebben geleid en de waarde van het aandeel Getronics voor lange tijd op ongeveer 5 eurocent zou hebben vastgezet. In februari 2003 werden zij vervangen door het duo Axel Ruckert (CEO) en Klaas Wagenaar (CFO). Zij kozen voor een oplossing die veel meer voor de hand lag. De verkoop van Human Resource Solutions (de salarisadministratieactiviteiten onder de oude naam Raet) en bestreden daarmee de knellende schuldenlast van twee convertibles. HRS leverde 315 miljoen euro op en zorgde voor het overleven van Getronics. Met nieuwe convertibles werd bovendien de tijdsdruk op Getronics weggenomen. In die periode steeg de aandelenkoers van Getronics van 0,10 tot zelfs 2,63 euro (omgerekend naar huidige aandelen van 0,70 tot 18,41 euro)
Periode II De kapitaalmarktoperaties (van februari 2004 tot september 2005)
Op 1 december 2003 werd Wagenaar tot CEO benoemd. Rückert verliet het bedrijf en Wagenaar ging bouwen aan zijn Getronics. Wat volgde waren vooral kapitaalmarktoperaties. Met zijn CFO verleden kreeg de financiële kant van het bedrijf bovengemiddelde aandacht.
* Onderhandse aandelenemissie van 100 miljoen aandelen tegen 2,40 euro (februari 2004)
* Overname van PinkRoccade voor 350 miljoen euro (februari 2005)
* Claimemissie van 339,6 miljoen aandelen (april 2005)
* Reverse split: 7 oude aandelen voor 1 nieuwe (juni 2005)
* Emissie van 150 miljoen euro convertibles (oktober 2005)
Wagenaar had de financieringsstructuur aangepast en een veel winstgevender partij overgenomen in Nederland waarin hij bovendien aanzienlijke synergievoordelen zag.
Periode III Getronics operationeel (van oktober 2005 tot heden)
Daarna was het aan Wagenaar om beleggers en financiële wereld te tonen dat hij in staat was de omzet weer te laten groeien en de winstmarge op te voeren tot - in eerste instantie - 5 procent in 2005. In die periode volgde tegenvaller op tegenvaller.
* De margedoelstelling moest worden losgelaten (januari 2006)
* Fraude bij de Italiaanse dochter (januari 2006)
* Tegenvallende resultaten over 2005 (maart 2006)
* Structurele underperformance (-38,4 procent) ten opzichte van Logica CMG (+9,7 procent) en Ordina (+14,6 procent)
Het oordeel van de belegger over Wagenaar zal afhangen van het moment dat hij of zij aandelen Getronics kocht. Wie op 10 eurocent kocht (omgerekend naar huidige aandelen is dat 70 eurocent) is met de huidige koers (6,27 eurocent) waarschijnlijk nog erg tevreden. Maar wie aandeelhouder was van Pink Roccade en zijn aandelen inleverde voor het ruilbod van Getronics zal minder tevreden zijn. En dat geldt al helemaal voor beleggers die deelnamen aan de bovengenoemde emissies. Zij plukken de zure vruchten van de tegenvallende operationele prestaties onder Wagenaar.
De huidige resultaten zullen de positie van Wagenaar aan het wankelen brengen. Oorspronkelijk liep zijn contract tot begin 2007 en dan zouden Getronics en Wagenaar kunnen bepalen of ze nog wel gelukkig met elkaar waren. Welnu, dat contract werd op 27 september 2005 opengebroken en op 20 april 2006 werd Wagenaar opnieuw voor een periode van 4 jaar benoemd. Met verbeterde arbeidsvoorwaarden uiteraard. Waarschijnlijk hebben de commissarissen nu spijt. Presidentcommissaris is Rinus Minderhoud, die eerder dit jaar in het stof beet bij Boskalis en daar als commissaris moest vertrekken.
Het verlengde contract is - net als in de voetbalwereld - geen garantie voor aanblijven. Vandaag kan geconcludeerd worden dat Wagenaar niet de man is die Getronics operationeel weer op de rails kan zetten. Hij zit ruim 3 jaar op de bok en heeft meer dan voldoende tijd gehad om de bedrijfsmatige gang van zaken te verbeteren. Wie keer op keer - fraude in Italië en winstwaarschuwingen - wordt verrast door tegenvallers, heeft het bedrijf niet onder controle. Ook de aangekondigde nieuwe bezuinigingen - 1000 man eruit, 35 miljoen besparingen - boezemen geen vertrouwen in. Ook de margeverbetering die dit moet opleveren, is bij lange na niet voldoende om het gat met de concurrentie te dichten.
De Raad van Commissarissen doet er daarom goed aan enkele bijzondere vergaderingen te plannen om zich over de leiding van het bedrijf te buigen. In maart jl. zei Wagenaar al dat hij naar aanleiding van de winstwaarschuwing van januari en de onregelmatigheden in Italië had overwogen af te treden. Toen besloot hij te blijven 'in het belang van de klanten'. Het is niet ondenkbaar dat Wagenaars afweging na de halfjaarcijfers negatief uitvalt of dat de Raad van Commissarissen tot de conclusie komt dat Wagenaar wel een kundig CFO is, maar bij nader inzien toch niet de beste manager is om Getronics operationeel te leiden.
Peter Paul de Vries