Date : 02 August 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Proefdieren in 2005: de statistieken
De Belgische laboratoria die met proefdieren werken, zijn wettelijk verplicht om jaarlijks hun statistieken over te maken aan de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Momenteel zijn in ons land 387 laboratoria erkend om dierproeven uit te voeren. Het merendeel van deze laboratoria, met name 87 %, zijn universitaire instellingen. De farmaceutische industrie blijft evenwel de grootverbruiker van proefdieren.
42 ethische commissies controleren en beoordelen alle onderzoeksprotocols van deze laboratoria. In deze commissies zetelen onder meer ook dierenartsen-vertegenwoordigers van de dienst Dierenwelzijn en CITES van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Ook in 2005 werden vooral knaagdieren en konijnen als proefdier gebruikt (92 %). Daarna volgen vissen, reptielen en amfibieën (samen 6 %) en pluimvee (2 %). Honden, katten en apen vertegenwoordigen respectievelijk 0,18 %, 0,01 % en 0,06 % van de gebruikte proefdieren.
In vergelijking met het jaar voordien stijgt het aantal proefdieren in 2005 met 1,44 %. Zo werden in proeven duidelijk meer vissen, pluimvee en muizen ingezet. Er is ook een stijging waar te nemen van het aantal gebruikte honden en fretten. Daarentegen daalt het aantal apen, ratten, andere knaagdieren zoals woestijnratjes en katten.
57 % van de dieren werd in 2005 gebruikt in testen voor ontwikkeling en controle van geneesmiddelen of voor uitrusting gebruikt in de geneeskunde. 29 % werd gebruikt in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Het gebruik van dieren in het fundamenteel onderzoek stijgt en in 2005 werd hiervoor het hoogste aantal ooit gebruikt. Op 9 % van de dieren werden toxicologische testen of veiligheidsproeven uitgevoerd, 24 % van de dieren werd gebruikt in kwaliteitstesten. 96 % van de testen is wettelijk verplicht.
Alle details over het gebruik van proefdieren vindt u in de tabel op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: www.health.fgov.be (rubriek 'dieren en planten').
Contactpersoon voor de pers:
Dr Bart Hoet: 02 524 74 15 - bart.hoet@health.fgov.be Dienst Dierenwelzijn en CITES
URL:
Attachments: (None)