Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200502880/1
(Terugvordering verleende subsidie Europees Sociaal Fonds) Uitspraak over de terugvordering van de subsidie die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft verleend aan de provincie Zuid-Holland en die is verstrekt uit het Europees Sociaal Fonds, één van de structuurfondsen van de Europese Gemeenschappen. De provincie had de subsidie aangevraagd in verband met het project "Arbeidsplaatsen (verstandelijk) gehandicapten", dat er op is gericht de toeleiding van verstandelijk gehandicapten naar de arbeidsmarkt door middel van trajectbegeleiding. De minister heeft de vastgestelde subsidie ingetrokken en een bedrag van 58.229,08 teruggevorderd omdat de provincie niet zou hebben voldaan aan de verplichting een deugdelijke projectadministratie over te leggen. Volgens de minister is een goede administratie nodig om te kunnen vaststellen of en zo ja voor welke kosten subsidie op grond van het Europees Sociaal Fonds kan worden verstrekt. De provincie vindt dat de overgelegde maandoverzichten een deugdelijke urenadministratie bevatten en dat daaruit voldoende blijkt welke kosten gemaakt zijn. Ook doet de provincie een beroep op het vertrouwensbeginsel. Volgens haar is bij tussentijdse controles nooit duidelijk gemaakt dat de administratie niet deugdelijk was en zijn de door haar ingediende kwartaalrapportages altijd correct bevonden. In zestien andere uitspraken, die ook op 2 augustus openbaar worden gemaakt, is ook terugvordering van in het kader van het Europees Sociaal Fonds verleende subsidies aan de orde. Zie de nummers 200409660/1, 200502380/1, 200502391/1, 200502426/1, 200502437/1, 200502699/1, 200502784/1, 200502825/1, 200502846/1, 200502865/1, 200502893/1, 200502969/1, 200502975/1, 200503091/1, 200503130/1 en 200504902/1 tot en met 200504905/1.


* 200507462/1
(Mechanische kokkelvisserij Waddenzee)
Uitspraak over de afwijzing door de minister van LNV van een vergunning voor het mechanisch vissen van kokkels in het sublitoraal van de Waddenzee. In eerste instantie had de minister wel een vergunning verleend voor het mechanisch vissen in het litoraal van de Waddenzee. Naar aanleiding van een eerdere uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 18 oktober 2004, zaaknummer 200409107/1 (na te lezen op deze website), heeft de minister in juli 2005 alsnog de bezwaren van een aantal milieuorganisaties tegen de vergunning gegrond verklaard. De Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij is van mening dat de minister onvoldoende heeft onderzocht of niet alsnog zekerheid kan worden verkregen dat de mechanische kokkelvisserij de natuurlijke kenmerken van het litoraal van de Waddenzee niet zal aantasten. Verder is de producentenorganisatie van mening dat het besluit van de minister om de bezwaren van de milieuorganisaties gegrond te verklaren, gepaard had moeten gaan met alsnog een weigering van de eerdere vergunning, onder toekenning van nadeelcompensatie aan de leden van de kokkelvissersorganisatie.


* 200508988/1
(Beëindiging subsidie humanistisch vormingsonderwijs in Weesp) Uitspraak over het besluit van de gemeenteraad van Weesp om niet langer subsidie te verlenen voor het verzorgen van humanistisch vormingsonderwijs op de openbare scholen in Weesp. De gemeenteraad is van mening dat de voorheen gesubsidieerde activiteiten van de Landelijke vereniging humanistisch vormingsonderwijs niet meer passen binnen het gewijzigde gemeentelijke onderwijsbeleid. Volgens de gemeenteraad ligt er in het kader van het lokaal onderwijsbeleid geen taak of bijzondere verantwoordelijkheid voor de gemeente ter stimulering en behartiging van levensbeschouwelijk en/of godsdienstig onderwijs noch het subsidiëren ervan. De vereniging is het hier niet mee eens en is van mening dat de beëindiging van de subsidierelatie door de gemeenteraad niet deugdelijk is gemotiveerd.


* 200509583/1
(Verkoop carnavalskleding in Horst en Heerlen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas om op verzoek van Der Karnevalswierts B.V. in Heerlen handhavend op te treden tegen de verkoop van carnavalskleding door Inter Chalet B.V. Inter Chalet is een in Horst gevestigd bouw- en wooncentrum, dat onder meer sanitair, meubelen, keukens en gereedschap verkoopt. Daarnaast verkoopt het seizoensgebonden artikelen, waaronder carnavalskleding. Het bedrijf Der Karnevalswierts verkoopt ook carnavalskleding, maar dan in Heerlen, en heeft bezwaar gemaakt tegen de weigering door het gemeentebestuur van Horst aan de Maas om op te treden tegen de verkoop van carnavalskleding door Inter Chalet. Het gemeentebestuur heeft de bezwaren van Der Karnevalswierts niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij volgens het gemeentebestuur geen rechtstreeks betrokken belang heeft bij het besluit om niet op te treden. De rechtbank in Roermond heeft in een uitspraak van november 2005 het gemeentebestuur in het gelijk gesteld. Naar het oordeel van de rechtbank zijn beide bedrijven niet in hetzelfde verzorgingsgebied actief. Der Karnevalswierts laat het er niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

* 200509717/1
(Bouwvergunning biologische champignonkwekerij Zuilichem) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zaltbommel heeft verleend aan Nieuwaal Champignons B.V. voor een biologische champignonkwekerij met kantoor aan De Schout 4 in Zuilichem. De bouwvergunning is verleend in het kader van de gefaseerde verplaatsing en uitbreiding van een bestaande champignonkwekerij in Nieuwaal naar de nieuwe locatie in Zuilichem. Een inwoonster van Zuilichem heeft bezwaar tegen de bouwvergunning. Volgens haar is deze in strijd met het Streekplan Gelderland 1996, omdat de openheid van het gebied wordt aangetast. Verder is volgens haar het gemeentelijk beleid gericht op concentratie van champignonbedrijven en heeft het gemeentebestuur onvoldoende onderzocht of deze champignonkwekerij kan worden gevestigd in een concentratiegebied. Ten slotte voert zij aan dat op geen enkele wijze is gewaarborgd dat de bestaande vestiging in Nieuwaal zal worden beëindigd. Zie ook nummer 200509724/1, in welke zaak de Raad van State ook op 2 augustus 2006 uitspraak doet. In die zaak gaat het om een andere bezwaarmaker tegen de bouwvergunning voor de biologische champignonkwekerij in Zuilichem.


* 200510066/1
(Ontheffing geluidsnormen Het Trefpunt in Heiloo) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Heiloo waarbij ontheffing van de geldende geluidsnormen is verleend voor het organiseren van incidentele activiteiten in het verenigingsgebouw Het Trefpunt aan de Abraham de Bois-hof in Heiloo. Ook is ontheffing verleend voor het houden van een nieuwjaarsreceptie. Een inwoonster van Heiloo heeft bij het gemeentebestuur bezwaar gemaakt tegen deze ontheffingen, maar het gemeentebestuur heeft deze bezwaren niet-ontvankelijk verklaard, omdat de inwoonster geen processueel belang meer zou hebben: de ontheffingsbesluiten waren reeds lang uitgewerkt. De inwoonster is van mening dat zij nog wel een belang heeft bij een inhoudelijk oordeel over haar bezwaren. Volgens haar zijn de verleende ontheffingen nooit gepubliceerd, zodat haar niet verweten kan worden niet op tijd bezwaar te hebben gemaakt. Bovendien is zij van mening dat zij schade heeft geleden als gevolg van ondervonden geluidoverlast. Ten slotte voert zij aan dat aan Het Trefpunt in een jaar vijf maal ontheffing van de geluidsnormen is verleend, terwijl de gemeentelijke verordening slechts vier ontheffingen per jaar toestaat.


* 200510114/1
(Terugvordering onderwijsgeld Christelijke Hogeschool Nederland HBOfraude)
Uitspraak over het besluit van de staatssecretaris van Onderwijs om eerder toegekende rijksbijdragen aan de Christelijke Hogeschool Nederland van bijna 830.000 terug te vorderen. De staatssecretaris heeft dit bedrag teruggevorderd, omdat de Hogeschool volgens hem onjuiste opgaven heeft gedaan van het aantal rechtmatig ingeschreven studenten voor de jaren 1998 tot en met 2001. De berekening van de rijksbijdragen voor de jaren 2000 tot en met 2003 is mede op deze aantallen gebaseerd. Het gaat om inschrijvingen van studenten afkomstig van de Plekhanov Academie in Moskou en van de Akademie Pariwisate Trisakti in Jakarta. De rechtbank in Leeuwarden heeft in november 2005 een eerder beroep van de Hogeschool gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de staatssecretaris van Onderwijs zowel met betrekking tot de Russische studenten als de Indonesische studenten niet deugdelijk gemotiveerd waarom de inschrijving van de betrokken studenten onrechtmatig zou zijn. De staatssecretaris komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Deze zaak maakt onderdeel uit van wat in media de HBO-fraude is gaan heten.