VVD


2-8-2006

Meer dan 8000 handtekeningen om Sibel vrij te krijgen

Maaten en Van Bommel overhandigen 2 augustus petitie aan Indonesische ambassade

8513 mensen hebben via de website www.help-sibel.nl de petitie getekend om de zwakbegaafde Sibel Yalvac uit de Indonesische gevangenis te krijgen. Harry van Bommel (SP) en Jules Maaten (VVD) zullen de petitie morgen aan de Indonesische ambassade overhandigen. De petitie roept de Indonesische overheid op om Sibel op de Indonesische onafhankelijkheidsdag (17 augustus) amnestie te verlenen.

Jules Maaten: "Hopelijk gaat 17 augustus voor de familie Yalvac de geschiedenis in als de dag dat zij hun dochter terugkrijgen. Ik heb goede hoop dat de Indonesische minister van Justitie Sibel amnestie zal verlenen, zeker gezien het grote aantal handtekeningen."

Harry van Bommel: "Sibel is door meedogenloze criminelen misbruikt voor hun drugshandel en gaat nu een jarenlange hel tegemoet. Wij vinden dit onrechtvaardig, zij is immers een slachtoffer. Laat 17 augustus Sibel-Dag worden voor de familie Yalvac!"

Op 10 juli 2003 werd de 21-jarige Sibel Yalvac uit Rotterdam gearresteerd op het vliegveld van Jakarta. Op 6 april 2004 werd zij door de Indonesische rechter veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel. Twee onafhankelijke Nederlandse experts, een psycholoog en een reclasseringsambtenaar, hebben Sibel onderzocht. Zij verklaren dat zij verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze kan oorzaak en gevolg niet goed van elkaar onderscheiden, is te lichtgelovig, heeft veel fantasie en kan niet tot twaalf tellen.

Onder de ondertekenaars van de petitie bevinden zich zowel buitenlandse als Nederlandse politici, waaronder Max van den Berg (PvdA), Ria Oomen-Ruijten (CDA), Sophie in ´t Veld (D66), Paul van Buitenen (Europa Transparant), Erik Meijer (SP), Kartika Liotard (SP) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).