Dienstenbond CNV

Friesland Bank: akkoord Sociaal Plan

02-08-2006

Op 27 juli jl. hebben we een principeakkoord met de Friesland Bank kunnen bereiken omtrent de invulling van een nieuw Sociaal Plan. Als gezamenlijke vakorganisaties zullen we dit akkoord aan onze leden voorleggen. Als lid bepaalt u dus samen met de rest van uw georganiseerde collegas of onder het akkoord een handtekening wordt gezet.

Vervolg
De tekst van het nieuwe Sociaal Plan wordt zo snel mogelijk verder uitgewerkt. Als de definitieve tekst door partijen is vastgesteld zullen de leden de tekst via hun vakorganisatie krijgen toegestuurd. U kunt dus rustig en weloverwogen de tekst van het akkoord doornemen. Met de Friesland Bank is afgesproken dat we, vanuit oogpunt van zorgvuldigheid, onze leden ruim de gelegenheid willen geven om hun stem uit te brengen. Leden krijgen dan ook de kans om tot uiterlijk vrijdag 22 september a.s. het ingevulde stemformulier aan ons te retourneren.

Uitnodiging 11 september aansluitend aan werktijd Daarnaast willen we onze leden graag de kans geven om zich op de hoogte te stellen van de inhoud van het principeakkoord. Op maandag 11 september a.s. houden we dan ook een vergadering op het hoofdkantoor van de Friesland Bank te Leeuwarden waarin we het akkoord verder willen toelichten. De vergadering zal wat ons betreft aansluitend aan werktijd plaatsvinden met dien verstande dat ook medewerkers van andere kantoren hierbij aanwezig kunnen zijn in verband met de reistijd naar het hoofdkantoor. Op basis van de tekst en de toelichting denken wij dat onze leden een zorgvuldig oordeel kunnen vellen. Een uitnodiging met het definitieve tijdstip volgt nog.

Inhoud Sociaal Plan op hoofdlijnen
Er komt een voorfase indien vaststaat dat er een reorganisatie zal plaatsvinden die leidt tot boventalligheid. In de voorfase informeert de werkgever zo open mogelijk over de komende reorganisatie en de verwachte gevolgen voor de werkgelegenheid. Tijdens de voorfase wordt bekeken of iemand intern herplaatst kan worden. Het exacte begin en einde van de voorfase wordt in de adviesaanvraag per reorganisatie schriftelijk vastgelegd. Indien de interne herplaatsing niet is gelukt en de voorfase eindigt vindt een individueel aanzeggesprek plaats.

In het aanzeggesprek wordt de boventallige werknemer over het vervallen van zijn functie of het essentieel wijzigen van zijn functie geïnformeerd. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging alsmede de uitleg en de datum waarop u boventallig wordt. De ingangsdatum van boventalligheid is het moment waarop uw arbeidsplaats of functie daadwerkelijk vervalt of essentieel wijzigt. In de adviesaanvraag aan de OR worden de gewijzigde functies expliciet benoemd en toegelicht. In die zin vormt de OR een goede waarborg dat er ook daadwerkelijk sprake is van een essentieel gewijzigde functie. Vanaf de ingangsdatum van boventalligheid krijgt u als werknemer twee maanden betaald verlof om u te oriënteren op de voor u meest wenselijke oplossing. U kunt in de twee maanden besluiten om te kiezen voor een vertrekregeling of voor een aansluitend bemiddelingstermijn.

Vertrekt u tijdens de oriëntatieperiode dan krijgt u een vergoeding mee overeenkomstig de neutrale kantonrechtersformule (c=1) plus 4.000,- bonus als u in de eerste maand van de oriëntatieperiode vertrekt. Vertrekt u in de tweede maand van de oriëntatieperiode dan ontvangt u de kantonrechtersformule met 2000,- bonus.

U kunt ook besluiten om na de twee maanden oriëntatieperiode voor de aansluitende bemiddelingstermijn te kiezen. Uw betaalde verlofperiode, waarin u geen werk hoeft te verrichten, wordt dan afhankelijk van uw leeftijd en dienstverband verlengd met zes tot twaalf maanden. In deze aanvullende bemiddelingstermijn bent u vrijgesteld van werk om u volledig en met behulp van een extern bemiddelingsbureau te richten op een externe baan. Mocht dit u lukken binnen de eerste vier maanden van de zoektermijn dan ontvangt u een vergoeding op basis van de neutrale kantonrechtersformule (c=1). Mocht dat niet lukken maar slaagt u er wel in om binnen de volgende termijn van vier maanden (5 t/m 8 maanden) werk te vinden dan wordt de vergoeding vermenigvuldigd met C=0.9. Mocht ook dat niet lukken maar slaagt u er wel in om in de laatste vier maanden (9 t/m 12 maanden) werk te vinden dan ontvangt u een vergoeding op basis van C=0.8.

Er komt ook een ouderenregeling. Partijen zijn momenteel nog bezig om de regeling zó op te stellen dat voldaan is aan de wettelijke (fiscale) regels en de wet gelijke behandeling. Vast staat dat de regeling vergelijkbaar zal zijn aan de ouderenregeling in het vorige Sociaal Plan 2003-2005.

Inmiddels is bekend dat op 25 september a.s. de heer Cramer bekend zal maken welke veranderingen in functies en verschuivingen er zullen plaatsvinden. Daarnaast zal bekend worden gemaakt welke gevolgen dit zal hebben voor de werkgelegenheid. U wordt dus niet tijdens deze vakantieperiode geconfronteerd met eventuele boventalligheid.

Mocht u nog vragen hebben dan horen we dat graag. Neem gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga 0512-583 440 of g.seffinga@cnvdibo.nl