Unicef



Gaza: leven in een wereld vol angst en geweld 02 augustus 2006, Jeruzalem - Terwijl de internationale media hun blik richten op de humanitaire ramp die zich in Libanon voltrekt, lijkt de humanitaire crisis in Gaza helaas in de vergetelheid te raken. Voor de
1.440.000 Palestijnen die in Gaza wonen, waaronder 838.000 kinderen, zijn de slechte humanitaire omstandigheden echter dagelijkse realiteit.

Twee Palestijnse kinderen die moeten leven in een wereld vol geweld. Foto: UnicefOpt/2005/S.Sabella
Twee Palestijnse kinderen die moeten leven in een wereld vol geweld. Foto: UnicefOpt/2005/S.Sabella

De kinderen leven in een extreem gewelddadige omgeving in een wereld vol angst. De afgelopen maand zijn in Gaza zo'n 35 kinderen gedood. Bijna een kwart van hen was jonger dan 10 jaar. Hiermee komt het aantal Palestijnse kinderen dat dit jaar omkwam in het conflict op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook op 65. Sinds het begin van de huidige crisis in september 2000 is dit cijfer één keer hoger geweest. Dit jaar is er één Israëlisch kind om het leven gekomen, waardoor het totale aantal op 66 kinderen uitkomt. Sinds het begin van de intifada zijn 912 kinderen gedood. 119 van hen waren Israëlisch.

Vanwege de humanitaire crisis in Gaza breidt Unicef haar steun uit op het gebied van gezondheid, onderwijs, watervoorziening, psychosociale hulp en activiteiten voor jongeren en kinderen.

Alle kinderen hebben rechten Unicef wil iedereen eraan herinneren dat alle kinderen rechten hebben, ook op gezondheid, water, onderwijs en bescherming. Deze rechten dienen gerespecteerd te worden, ongeacht het gebied waarin de kinderen toevallig wonen. Bescherming van burgers, en dus ook van kinderen, is vastgelegd in de Vierde Conventie van Genève. Het is een verplichting die valt onder de internationale humanitaire wetgeving.