VVD


2-8-2006

Gebruik bioplastics verplicht stellen

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over het gebruik van bioplastics als vervanger voor conventionele kunststoffen.

Deze laatste zijn milieubelastend en de minerale oliën waaruit ze veelal gemaakt worden zullen in de toekomst steeds schaarser worden. Bovendien kunnen bioplastics een belangrijke nieuwe markt voor landbouwproducten vormen en daarmee bijdragen aan de diversificatie van de Europese rurale economieën. Mulder: "Wanneer bioplastics een goed alternatief vormen voor conventionele kunststoffen, dan zou het gebruik ervan verplicht gesteld moeten worden." Hieronder vindt u de tekst van de vragen:

Gebruik van bioplastics en ander afbreekbaar verpakkingmateriaal

Afbreekbare plastics kunnen conventionele materialen vervangen die veelal milieubelastend zijn en meestal gemaakt worden uit minerale oliën. Deze laatste zullen in de toekomst alsmaar schaarser worden. Technieken om agrarische grondstoffen te gebruiken voor het fabriceren van afbreekbare plastics worden steeds meer geperfectioneerd. Dit is in het belang van het milieu en heeft daarnaast ook een meerwaarde in het ontwikkelen van nieuwe markten voor landbouwproducten.


1. Onderschrijft de Commissie de mening dat het gebruik van afbreekbare plastics in het belang van het milieu is?


2. Is de Commissie voornemens voorstellen te doen om het gebruik van afbreekbare plastics in bepaalde gevallen verplicht te stellen? Waarom wel/niet?


3. Welk door de EU gefinancierd onderzoek vindt momenteel plaats of zal in de nabije toekomst van start gaan, naar de verdere ontwikkeling van bioplastics? Is de Commissie van mening dat er momenteel en in de nabije toekomst plaatsvindt naar de verdere ontwikkeling van bioplastics?


4. Welke andere initiatieven ontplooit de Commissie om het gebruik van bioplastics te stimuleren?