Aedes

Corporaties stimuleren aankomende bouwvakkers

2 augustus 2006

Steeds meer woningcorporaties benoemen bouwprojecten tot leerlingbouwplaats, ofwel projecten waar aankomende bouwvakkers het vak leren. Na onder meer Maastricht en Kampen zijn ook dergelijke projecten in Den Haag, Dordrecht, Hedel en Klundert opgezet.

In Den Haag hebben de gemeente, corporaties en bouwbedrijven een convenant gesloten om tweehonderd jongeren het vak te leren. Progrez in Dordrecht gaat leerlingen in historische stadspanden praktijkervaring laten opdoen. Ook kleinere corporaties als De Vijf Gemeenten in Hedel en Brabants Westhoek in Klundert zijn hierin actief.

Op een leerlingbouwplaats doen leerlingen minimaal een half jaar uitgebreide praktijkervaring op. Ze werken wekelijks vier dagen en gaan één dag naar school. VROM subsidieert de leerlingbouwplaatsen, de aannemer verzorgt de begeleiding.

Het kost de corporatie geen geld, maar als opdrachtgever van projecten hebben zij hierin een belangrijke maatschappelijke taak, vindt directeur/bestuurder Wim van der Linden van Progrez. 'Er zijn steeds minder goede vaklieden en handwerk wordt ondergewaardeerd. Wij willen leerlingen vooral laten werken in ons historisch bezit en ze laten ervaren dat ze trots mogen zijn op hun werk en op hun stad.'