Artsen zonder Grenzen


Medicijnen en noodhulp voor gevluchte bevolking Libanon

02/08/2006 12:10 -- Artsen zonder Grenzen is met 40 internationale medewerkers aanwezig in Libanon.

Gebieden waar Artsen zonder Grenzen actief is In de havenstad Tyrus (Sour) heeft Artsen zonder Grenzen geeft ons team zo'n 80 consulten per dag. Veel van de patiënten hebben chronische ziekten. Artsen zonder Grenzen biedt ook medische zorg aan ontheemden in allerlei openbare gebouwen in de stad. In omliggende dorpen heeft het team medicijnen gedistribueerd.

In de zwaar getroffen zuidelijke stad Nabatiye voert ons team vooral chirurgische materialen voor het ziekenhuis aan.

Artsen zonder Grenzen heeft in de stad Jezzine en omgeving, matrassen, dekens, hygiënische pakketten en babyvoeding uitgedeeld aan 3.000 ontheemden. Jezzine ligt 40 kilometer zuidoostelijk van de hoofdstad Beiroet. Sommige vluchtelingen in Jezzine beginnen gebrek aan voedsel te krijgen.

In de havenstad Sidon (Saida) heeft Artsen zonder Grenzen noodhulp gedistribueerd onder 500 ontheemde families.

Meer dan 100.000 Libanezen zijn naar de Shouf regio gevlucht, zuidoostelijk van de hoofdstad Beiroet. Nog steeds komen er gezinnen aan, soms zonder enige bezittingen. Artsen zonder Grenzen heeft er in vier dagen tenten en andere noodhulp uitgedeeld in de districten Aley en Beit Ed Dine aan 600 gezinnen.
De lokale gemeenschap zelf biedt ook hulp, maar de voedselvoorraden slinken snel. Er is een gebrek aan drinkwater. Teams van Artsen zonder Grenzen verbeteren de water en sanitaire voorzieningen. Libanese medische teams zijn in staat gezondheidszorg te bieden, maar met name de medicijnen voor chronische ziekten raken op. Artsen zonder Grenzen heeft meer van deze medicijnen aangevoerd en zet samen met Libanese medische teams mobiele klinieken op.

In Beiroet zelf verblijven 70.000 ontheemden in een paar honderd scholen. Artsen zonder Grenzen heeft in het oosten van de stad inmiddels meer dan 200 patiënten behandeld. Een groot probleem is het gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook is er een gebrek aan medicijnen voor chronische ziekten.

In buurland Syrië biedt een team van drie medewerkers noodhulp aan 3.000 Libanese vluchtelingen.