Unicef



Indonesië: liever moedermelk dan poedermelk 02 augustus 2006, New York - Een kind in een ontwikkelingsland dat in de eerste zes maanden borstvoeding krijgt, heeft een drie keer hogere kans om de kindertijd te overleven dan een kind dat geen borstvoeding krijgt. In noodsituaties is moedermelk zelfs levensreddend, maar dat wordt niet overal ingezien. Op het door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Java wordt in veel gevallen poedermelk verkozen boven moedermelk, met alle gevolgen vandien.

In tijden van nood, als schoon water schaars is, beschermt moedermelk baby's tegen ziektes. Foto: Unicef Indonesië/2006 In tijden van nood, als schoon water schaars is, beschermt moedermelk baby's tegen ziektes. Foto: Unicef Indonesië/2006

Borstvoeding geeft kinderen de beste start in het leven. Moedermelk beschermt hen tegen ziektes als diarree en luchtweginfecties en levert een kind alle voedingsstoffen die nodig zijn om gezond op te groeien. Als elk kind de eerste zes maanden van zijn of haar leven borstvoeding zou krijgen, zou dat ongeveer 1,5 miljoen kinderlevens redden.

Vooral in noodsituaties is moedermelk levensreddend. Toen het Indonesische eiland Java op 27 mei door een aardbeving werd getroffen, raakten honderdduizenden mensen dakloos. Moeders kregen poedermelk om hun kinderen te voeden, maar dat heeft volgens Unicef-medewerkster Dorothy Foote meer kwaad dan goed gedaan.

Poedermelk met vuil water "De omgeving waarin de Javanen wonen is stoffig en vuil en er is maar een beperkte hoeveelheid schoon water beschikbaar. Daardoor kunnen kinderen makkelijk ziek worden. Als je poedermelk gebruikt, krijgen kinderen niet de antistoffen binnen die in moedermelk zitten en bescherming bieden tegen ziektes," aldus Foote.

Het is dit jaar 25 geleden dat er een internationale code is aangenomen, die het adverteren voor en een agressieve marketing van vervangers van moedermelk verbiedt. In het Bantul-ziekenhuis op Java heeft dokter Brian Sriprihastuti van Unicef gezien waarom het zo belangrijk is dat vooral ten tijde van nood moeders hun kinderen borstvoeding geven. "Ik zag baby's die waren uitgedroogd door diarree. Hun afweersysteem was verzwakt, doordat ze met vuil water aangelengde poedermelk hadden gekregen."

Buiten koken en schoonmaken vergroot de kans dat baby's besmet voedsel en water binnenkrijgen. Borstvoeding is dan voor hen een levensreddend alternatief. Foto: Indonesië/2006 Buiten koken en schoonmaken vergroot de kans dat baby's besmet voedsel en water binnenkrijgen. Borstvoeding is dan voor hen een levensreddend alternatief. Foto: Indonesië/2006

Afhankelijk van poedermelk

Meer dan 80 procent van de door de aardbeving getroffen gezinnen heeft poedermelk gekregen; dat is de dubbele hoeveelheid van wat er normaal door hen wordt geconsumeerd. Volgens Dorothy Foote worden kinderen afhankelijk van poedermelk, terwijl veel moeders het zich niet kunnen verloorloven.

"Het zal voor vrouwen moeilijker zijn om weer over te stappen op het geven van borstvoeding," zegt Foote. "Daarom kunnen moeders beter worden aangemoedigd om door te gaan met het geven van borstvoeding in plaats van hen poedermelk te geven. Als vrouwen zelf extra voedsel en water krijgen, hoeven ze zich geen zorgen te maken dat hun melk opraakt."

Honderd adviseuses
Unicef heeft honderd vrouwen getraind om moeders adviezen over borstvoeding te geven. Ze gaan op bezoek bij vrouwen met kinderen die extra risico lopen om ziek te worden en moedigen hen aan om door te gaan met het geven van moedermelk.

Op 1 augustus is de Wereld Borstvoedingsweek begonnen, waarin Unicef en andere organisaties het belang van het geven van borstvoeding extra onder de aandacht brengen.