Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
28 juni 2006

Onderwerp: mensen met verstandelijke beperkingen

Europees wetenschappelijk congres in Maastricht

Hoe communiceer je met mensen met verstandelijke beperkingen over gezondheidszorg? Hoe zorg je ervoor dat ze als 'gewone' deelnemer aan onze maatschappij worden behandeld? Hoe moet justitie omgaan met deze cliënten? Over deze en veel meer relevante vraagstukken spreken van 2 tot en met 5 augustus zo'n vijfhonderd wetenschappers, beleidsmedewerkers en behandelaars in Maastricht. Dan wordt het tweede Europese congres van de International Association for the Scientific Study of Intellectual Disabilities (IASSID) gehouden. De Universiteit Maastricht is gevraagd als organisator vanwege haar twintig jaar lange expertise op het gebied van onderzoek en onderwijs wat betreft de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen.

Het doel van het interdisciplinaire congres is het verbeteren van de organisatie en praktijk van de zorg voor deze doelgroep door een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Op de conferentie worden onderzoeksresultaten uitgewisseld op academisch, internationaal niveau. Alle voor de doelgroep relevante thema's komen aan bod. Omdat zowel behandelaars als begeleiders én mensen met een verstandelijke beperking aanwezig zijn op de conferentie wordt kennis rechtstreeks overgedragen naar de praktijk. Iedere vier jaar organiseert IASSID een wereldcongres, daarnaast vindt sinds 2002 iedere vier jaar een Europese variant plaats. Dit jaar luidt het thema 'Bridging Research, Policy and Practice'. De animo blijkt boven verwachting groot; tot nu toe meldden zich al vijfhonderd deelnemers aan. Zo'n vijf tot tien procent daarvan bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Ze zijn niet alleen als publiek, maar ook als sprekers aanwezig. Het inhoudelijk betrekken van de doelgroep bij een dergelijk congres is steeds gebruikelijker. 'Nothing about us without us' is het motto. Naast plenaire sprekers als de voorzitter van IASSID, prof. dr. D. Felce en prof. dr. L. Curfs, bijzonder hoogleraar Gouverneur Kremers Leerstoel UM, kent het congres ruim driehonderd inhoudelijke bijdragen en vier speciale symposia met inbreng van mensen met verstandelijke beperkingen. De diversiteit en het niveau van de bijdragen staan borg voor een inspirerend en motiverend congres.

Meer informatie over de conferentie is te vinden op de website www.unimaas.nl/congresbureau/e-iassid2006.
---

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Henny Lantman, organisator, tel. 043 3862997 of 043-3882302, e-mail Henny.lantman@HAG.unimaas.nl of Wil Bunitnx, organisator, tel. 043-3881970 emial: w.buntinx@beoz.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.